Dnevne novosti

NAPADE NA DJELATNIKE JAVNOBILJEŽNIČKIH UREDA POTREBNO IZJEDNAČITI S NAPADIMA NA SLUŽBENU OSOBU

12.08.2016 07:00

Zagreb, 12. kolovoza 2016. – Nakon talačke krize u javnobilježničkom uredu u Splitu Hrvatska javnobilježnička komora upozorava na nužnost zaštite djelatnika javnobilježničkih ureda.

„Najstrože osuđujemo svaki napad na djelatnike javnobilježničkih ureda te pozivamo zakonodavca da takve napade izjednači s napadima na institucije pravosudnog sustava Republike Hrvatske“, istaknula je Lucija Popov, predsjednica Hrvatske javnobilježničke komore.

Govoreći o konkretnom slučaju iz Splita u kojem je muškarac prijetio djelatnici javnobilježničkog ureda zbog rješenja o ovrsi, Lucija Popov pojašnjava da javni bilježnici kao tijela javne vlasti donose rješenja o ovrsi na temelju vjerodostojnih isprava. Posao je to nužan za funkcioniranje pravosuđa i likvidnost gospodarskog života koji su nekada obavljali sudovi.

„Riječ je o postupku s neugodnim posljedicama, pa dio javnosti neopravdano javne bilježnike smatra odgovornima za nesreću dužnika. Nažalost, neodgovarajuća javna komunikacija o ovrhama kod nekih građana razvija frustraciju i ugrožava djelatnike javnobilježničkih ureda“, kazala je Lucija Popov. Kako bi se spriječile štetne posljedice u budućnosti, od nadležnih je tijela zatražila snažnu reakciju i osudu događaja poput ovog u Splitu, a od medija i ostalih dionika javnog diskursa objektivno izvještavanje o ovrhama čime se neće stigmatizirati oni koji sudjeluju u njegovu proceduralnom dijelu poput javnih bilježnika.

Inače, javni su bilježnici dio pravosudnog sustava Republike Hrvatske i u tom svojstvu oni pružaju različite zakonom propisane usluge, te postupaju u propisanim postupcima za što primaju propisane naknade koje su već nekoliko puta smanjivane.

Statistički podaci ukazuju na značajan porast učinkovitosti provođenja postupka koji su preneseni ili povjereni u rad javnim bilježnicima. Javni bilježnici za svoj rad odgovaraju vlastitom imovinom. Pritom ih nadziru Hrvatska javnobilježnička komora, Ministarstvo pravosuđa te sud.