Dnevne novosti

Malenica: Fokus pravosudnog sustava mora biti na žrtvi, ne nasilniku

28.11.2022 07:00 ZAGREB, 25. studenoga 2022. (Hina) - Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica poručio je u petak, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, da društvo mora biti djelotvornije u zaštiti žena, pa fokus pravosudnog sustava mora biti na žrtvi, a ne nasilniku.

"Nužno je da se pravosudni sustav fokusira na žrtvu, ne samo na sankcioniranje nasilnika. To nije moguće postići samo zakonskim izmjenama već je nužno raditi na dodatnoj edukaciji pravosudnih dužnosnika i njihovom senzibiliziranju", istaknuo je Malenica u priopćenju. Zato će Ministarstvo uvesti specijalizaciju sudaca za nasilje nad ženama, a Pravosudna akademija u suradnji sa stručnjacima iz civilnog društva i akademske zajednice provoditi dodatne edukacije sa ciljem prepoznavanja ne samo prava, već i potreba žrtava, najavio je.
"Novim odjelima i nastavkom suradnje s nevladinim udrugama želimo osigurati veći pristup sustavu podrške i žrtvama", ističe ministar.

U listopadu je počela s radom multidisciplinarna radna skupina sa ciljem dodatnog unaprjeđenja zakonodavnog okvira koji su u protekle dvije usmjeravali upravo na strože sankcioniranje i zaštitu žrtava kroz izmjene Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, podsjetili su iz Ministarstva.

Specijalizacija sudaca za kaznena i prekršajna djela vezana uz nasilje nad ženama i u obitelji

Radna skupina je održala pet sastanka, a do kraja godine u eSavjetovanja uputit će se paket propisa kojim će se uvesti specijalizacija sudaca za kaznena i prekršajna djela vezana uz nasilje nad ženama i u obitelji. Također će se izmijeniti Pravilnik o  načinu provedbe pojedinačne procjene žrtve, kako bi se osigurao individualni pristup i prevenirala dodatna viktimizacija, povećati prava žrtava, posebno kod određivanja mjera opreza, te postrožiti sankcije za nasilnike, posebno kada krše izrečene mjere. 

Širenjem Odjela za podršku žrtvama i svjedocima na 10 novih sudova - osam županijskih i dva općinska suda u Zagrebu i Splitu, institucionalni okvir za pružanje emocionalne podrške žrtvama i informiranje o njihovim pravima postat će dostupniji svim žrtvama. Ministarstvo je u listopadu potpisalo novi ugovor o financiranju programa Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja koji je osnovan 2013., čija je linija 116 006 besplatna, anonimna i dostupna 24 sata na dan, sedam dana u tjednu. Također je poručilo da će nastaviti unaprjeđivati sustav zaštite žena žrtava nasilja zakonodavnim izmjenama, dodatnim edukacijama i kvalitetnijom organizacijom sustava podrške žrtvama.