Dnevne novosti

Preciznije određivanje obveze prijave podataka o putnicima u zračnom prometu

25.11.2022 07:20 ZAGREB, 24. studenoga 2022. (Hina) - Obvezu prenošenja podataka o putnicima u zračnom prometu nadležnoj jedinici za informacije ubuduće će, uz prijevoznike na komercijalnim letovima, imati i oni na privatnima, a neće postojati za letove državnih te zrakoplova koji se koriste u vojne, policijske ili carinske svrhe.
Predlaže to Vlada u izmjenama Zakona o prijenosu i obradi podataka o putnicima u zračnom prometu u svrhu sprječavanja, otkrivanja, istraživanja i vođenja kaznenog postupka za kaznena djela terorizma i druga teška kaznena djela (EU), koje je sa sjednice u četvrtak uputila u saborsku proceduru. Taj je zakon stupio na snagu 2018. godine, a kako bi se poboljšala njegova primjena jasnije se propisuje područje njegove primjene, odnosno on se neće primjenjivati na letove zračnih prijevoznika kojima je polazište i odredište u Hrvatskoj, naveo je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Izmjenama zakona proširuje se krug zračnih prijevoznika na koje se primjenjuje obaveza prenošenja podataka o putnicima u zračnom prometu nadležnoj jedinici za informacije o putnicima, te će ona postojati ne samo na komercijalnim već i privatnim letovima, a isključuju se određene kategorije letova, poput onih koji obavljaju državni zrakoplovi i drugi zrakoplovi koji se koriste u vojne, policijske ili carinske svrhe.

Propisuje se i dostava podataka o putnicima i gospodarskim subjektima koji nisu prijevoznici, a pružaju usluge povezane s putovanjem i rezervacijama letova, s tim da to ne uključuje obvezu prikupljanja ili čuvanja dodatnih podataka, niti se od putnika traže davanje dodatnih podataka od onih koji se inače već dostavljaju organizatorima putovanja, dodao je Božinović.

Podatke o putnicima i članovima posade trebat će se dostavljati jedinici za informiranje elektroničkim sredstvima koja jamče određenu razinu sigurnosti. "Propisuje se i obaveza zračnim prijevoznicima da odmah po saznanju izvijeste jedinicu za informiranje o svim promjenama izvršenim prije ili tijekom putovanja do planiranog odredišta, koje su nastale uslijed preusmjeravanja leta na drugo odredište ili uslijed neplaniranog slijetanja", dodao je ministar.