Dnevne novosti

VLADA: U Sabor upućene izmjene i dopune Zakona o kreditnim institucijama

20.09.2022 07:20 ZAGREB, 19. rujna 2022. (Hina) - Vlada je u četvrtak uputila u Sabor Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o kreditnim institucijama, koje se prije svega odnose na promjene zbog uvođenja eura, no proširen je i katalog kaznenih djela koja se uzimaju u obzir prilikom ocjene primjerenosti dioničara, članova uprava i nadzornih odbora kreditnih institucija.

Po riječima ministra financija Marka Primorca, izmjenama i dopunama tog Zakona pristupilo se prije svega zbog uvođenja eura kao službene valute u u Hrvatskoj. Promjene u vezi uvođenja eura prvenstveno se odnose na prilagodbu određenih definicija u kojima se iznosi u kunama mijenjaju u iznose u eurima. Pritom su predviđene izmjene iznosa inicijalnog kapitala kreditnih institucija, iznosa relevantnog za odlučivanje o poslovanju s osobama u posebnom odnosu s kreditnom institucijom te iznosa novčanih kazni koje su predviđene za kršenje zakonskih odredbi, naveo je. "Samim uvođenjem eura prestaje bliska suradnja, a započinje puno članstvo Hrvatske narodne banke u Jedinstvenom nadzornom mehanizmu te se i stoga prilagođava važeći Zakon", istaknuo je ministar financija.

Isto tako, Prijedlogom Zakona usklađuje se izričaj sa Zakonom o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava, proširen je katalog kaznenih djela koja se uzimaju u obzir kod izdavanja prethodne suglasnosti dioničarima kreditne institucije, članovima Uprave i Nadzornog odbora, pri čemu su u katalog kaznenih djela dodana kaznena djela težeg karaktera, koja u bitnome utječu na procjenu primjerenosti tih osoba. Također, naveo je ministar, precizirano je da je nadzorni odbor male i jednostavne kreditne institucije dužan osnovati odbor za rizike, odnosno da iznimno, kao i do sada, može kombinirati odbor za rizike s revizijskim odborom. Nacrt Prijedloga izmjena i dopuna tog Zakona prošao je javno savjetovanje od 8. do 22. kolovoza.