Dnevne novosti

U javnom savjetovanju Strateški plan ZPP-a

16.08.2022 07:25 ZAGREB, 12. kolovoza 2022. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede uputilo je u elektroničko savjetovanje sa zainteresiranom javnošću Nacrt strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. - 2027. (Strateški plan ZPP-a) te javnu raspravu Strateške studije utjecaja na okoliš Strateškog plana ZPP-a.

Strateški plan ZPP-a  je temeljni dokument za korištenje sredstava europskih poljoprivrednih fondova (Europski fond za jamstva u poljoprivredi - EFJP i Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj - EPFRR) uz nacionalni doprinos, pri čemu je tijekom pet godina dostupno gotovo 3,8 milijardi eura.

ZPP-om od 2023. do 2027. žele se poštivati smjernice zelene arhitekture na način da se, osim potpore za ekološku poljoprivredu, osiguravaju dodatna sredstva i zasebni natječaji za ekološke proizvođače te su od prvog Nacrta SPP ZPP-a dodane još dvije poljoprivredno – okolišne vrste potpora.

Poljoprivrednim proizvođačima na gorsko planinskim područjima i područjima krša, degresivnost (umanjenje potpora sukladno povećanju površine) se neće primjenjivati na prvih 50 ha, a izdvajanja za područja s prirodnim i ostalim ograničenjima su povećana za više od 40 milijuna eura, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Generacijska obnova ostaje ključna za opstanak i razvoj hrvatske poljoprivrede, pa je potpora za mlade poljoprivrednike osigurana i iz izravnih plaćanja i iz mjera ruralnog razvoja te će se mladima staviti na raspolaganje gotovo 114 milijuna eura.

Putem financijskih instrumenata iz novog programskog razdoblja, omogućit će se, između ostalog, i kupnja poljoprivrednog zemljišta za mlade poljoprivrednike bez ograničenja (u smislu udjela cijene zemljišta u ukupno prihvatljivim troškovima) kroz zajmove/kredite. Planirana maksimalna stopa jamstva za mlade poljoprivrednike iznosit će maksimalno 80 posto, dok će za ostale poljoprivrednike iznositi maksimalno 70 posto. Zadržana su sredstva za investicije u poljoprivrednu proizvodnju, pri čemu je za primarnu poljoprivrednu proizvodnju osigurano više od 223 milijuna eura ukupnih javnih sredstava te 124 milijuna eura za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda radi stvaranja proizvoda dodane vrijednosti.

Osigurana su i dodatna sredstva za ostvarivanje potpore za dobrobit životinja, koja su u odnosu na prvi Nacrt strateškog plana ZPP-a uvećana za 21 milijun eura. Tako će u novom razdoblju biti prihvatljiva potpora za junice u intervenciji dobrobit životinja, s obzirom na smanjeni domaći uzgoj u proteklom desetljeću, stoji, uz ostalo, u priopćenju.

Iz Ministarstva poljoprivrede pozivali su sve zainteresirane da se aktivno uključe u elektroničko savjetovanje koje je otvoreno do 12. rujna kako bi se zajednički izradio kvalitetan Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike 2023.-2027. kojim će se unaprijediti hrvatska poljoprivredna proizvodnja.