Dnevne novosti

Pravobraniteljica: Hrvatska se obvezala svakom jamčiti pravo na zdravstvenu zaštitu

09.08.2022 07:20 ZAGREB, 8. kolovoza 2022. (Hina) - Pučka pravobrraniteljica Tena Šimonović Einwalter upozorila je u ponedjeljak, u povodu smrti novinara Vladimira Matijanića da se Hrvatska snažno obvezala svakom jamčiti pravo na zdravstvenu zaštitu u skladu sa zakonom, Ustavom i međunarodnim dokumentima.

Šimonović Einwalter je, naglasivši da zdravstvena zaštita treba biti jednako i pravovremeno dostupna, istaknula kako ''ničiji život ili zdravlje ne smije ovisiti o tome koliko je uporan, snalažljiv, koje je političke orijentacije i je li utjecajan''.

''To znači i da u središtu postupanja svih djelatnika u zdravstvu trebaju biti osobe koje im se obraćaju, i koje s pravom očekuju da će oni poduzeti sve kako bi očuvali njihovo zdravlje i život. Konačno, sva nadležna tijela trebaju osigurati da zajamčena prava i u stvarnosti budu dostupna građanima'', priopćila je u ponedjeljak Šimović Einwalter.

Pravobraniteljica je ukazala da je situacija u kojoj je bio Matijanić primjer više kritičnih točaka, od otežanog pristupa zdravstvenoj zaštiti i informacijama koje su pacijentu potrebne, kao i načina komunikacije liječnika s pacijentima, preko pitanja funkcionalnosti i učinkovitosti organizacije sustava hitne medicinske pomoći, do naknadnog isticanja nedopustivog stava kako je za zaštitu života i zdravlja potrebno poznavati prave osobe i koristiti veze.

''Zato je iznimno važno brzo i temeljito ispitati postupanje svih zdravstvenih djelatnika koji su bili uključeni u ovaj slučaj, a onda poduzeti sve korake kako se slične tragedije ne bi ponovile'', priopćila je pravobraniteljica dodajući da je vezano za ovaj slučaj pokrenula ispitni postupak na vlastitu inicijativu.

Pravobraniteljica je u priopćenju izrazila sućut članovima obitelji, prijateljima i kolegama preminulog Vladimira Matijanića, kao i podršku zbog progovaranja o problemima s kojima se susreo u pokušaju da dobije potrebnu skrb.          

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo najavilo je da će provesti izvide zbog sumnje da je jedna ili više osoba počinila kazneno djelo nesavjesnog liječenja kojim je prouzročena smrt novinara Vladimira Matijanića.

Životna partnerica umrlog novinara objavila je na Facebooku kronologiju slučaja, tvrdeći da je Matijaniću zdravstveno stanje bilo teško, ali su ga odbili primiti u bolnicu. Opisala je da su više puta zvali bolnicu i hitnu pomoć koja nije željela hospitalizirati njezina partnera, a kada mu se stanje dodatno pogoršalo došli su drugi puta, ali je bilo kasno.