Dnevne novosti

Hanfa pokrenula nadzor o trgovanju vrijednosnicama banaka koje HNB nadzire

13.01.2022 07:25 ZAGREB, 12. siječnja 2022. (Hina) - Hanfa je u srijedu izvijestila da je pokrenula nadzor radi utvrđivanja jesu li zaposlenici HNB-a prekršili odredbe Uredbe o zlouporabi tržišta i Zakona o tržištu kapitala, odnosno je li prilikom njihova trgovanja vrijednosnim papirima došlo do trgovanja na temelju povlaštenih informacija.

Nadzor je pokrenut po službenoj dužnosti, a nakon članka na portalu Index, koji je u ponedjeljak objavio da je u posljednjih dvadeset godina više od 40 zaposlenika HNB-a, uključujući i guvernera HNB-a Borisa Vujčića i njegovu zamjenicu Sandru Švaljek, trgovalo vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen upravo HNB, a pritom je zabilježeno ukupno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset milijuna kuna.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u svom je priopćenju istaknula da je, kako bi mogla utvrditi potpuno i točno činjenično stanje, započela s prikupljanjem relevantne dokumentacije i očitovanja od osoba koje imaju informacije od interesa za provođenje nadzora, te da će temeljem tih saznanja provesti analize i donijeti zaključke. 

Hanfa će o rezultatima nadzora izvijestiti javnost te ovisno o rezultatu nadzora podnijeti odgovarajuće prijave nadležnim državnim tijelima, poručili su iz regulatorne agencije. Napomenuli su da Hanfa, sukladno Uredbi o zlouporabi tržišta, kontinuirano prati i provodi nadzor moguće zlouporabe tržišta i samostalno reagira ukoliko primijeti transakcije, događaje i postupanja koji mogu upućivati na trgovanje temeljem povlaštenih informacija, no zaprima i prijave na sumnju na zlouporabu tržišta. Takve sumnje Hanfi uvijek može prijaviti Zagrebačka burza, investicijsko društvo, ali i bilo tko od drugih privatnih ili javnih institucija te građani imenom ili anonimno.

Hanfa nema ovlasti za pokretanje nadzora u dijelu kršenja Zakona o HNB-u i internih pravila HNB-a

Iz Hanfe su istaknuli da kršenje Zakona o HNB-u i internih pravila od strane zaposlenika HNB-a, na način da se trguje vrijednosnim papirima kreditnih institucija, ne znači nužno i zlouporabu tržišta u smislu Zakona o tržištu kapitala i Uredbe o zlouporabi tržišta. U dijelu eventualnog kršenja Zakona o HNB-u i internih pravila HNB-a, Hanfa nema ovlasti za pokretanje nadzora, apostrofirali su iz Hanfe.

HNB je u svom jučerašnjem odgovoru rekao da Vujčić i Švaljek nisu prekršili ni jednu zakonsku odredbu, pri čemu su između ostalog apostrofirali da treba razlikovati dionice i vlasničke udjele od korporativnih obveznica banaka.

Vujčić je u jučerašnjem Dnevniku HTV-a između ostalog rekao da se nije koristio povlaštenim informacijama za stjecanje osobne koristi, da nema saznanja da su to radili drugi djelatnici HNB-a te je pozvao sve koji imaju dokaze o takvim radnjama da obavijeste HNB i Hanfu.