Dnevne novosti

Mehanizam koji europska sredstva vezuje uz vladavinu prava spreman za primjenu

01.10.2021 07:10 BRUXELLES, 1. listopada 2021. (Hina/AFP) - Europska komisija je spremna za uvođenje novog mehanizma koji isplatu europskog novca uvjetuje poštovanjem vladavine prava, rekla je u četvrtak navečer njezina potpredsjednica Vera Jourova.

Mehanizam koji je na snazi od siječnja, dovoljno je "zreo za uporabu", rekla je novinarima češka povjerenica zadužena za "vrijednosti i transparentnost", ne otkrivajući na koje će se zemlje primijeniti. Mehanizam bi se mogao početi primjenjivati prije kraja listopada, rekao je europski izvor. Madžarska je među zemljama koje se spominju jer joj Bruxelles odavno zamjera nedostatak transparentnosti u javnoj nabavi, nedovoljnu borbu protiv korupcije i nedostatak neovisnosti sudstva. EK je pod pritiskom europskih zastupnika koji mu prijete tužbom na europskom sudu ako ubrzo ne primijeni tu proceduru "uvjetovanosti" koja se može završiti obustavom ili smanjenjem novca iz europskih fondova.

Madžarska i Poljska - na meti Bruxellesa i zbog reforma za koje se smatra da potkapaju neovisnost sudova - nisu usto uspjele dobiti odobrenje Komisije za njihov plan oporavka. Budimpešta i Varšava koji osporavaju zakonitost tog mehanizma, žalile su se Sudu EU-a, kako bi ga poništio. Saslušanje je zakazano za 11. i 12. listopada a odluka se očekuje tek za nekoliko mjeseci.