Dnevne novosti

Split: Predstavljen Geoinformacijski sustav za evidenciju pomorskog dobra

02.08.2021 07:30 SPLIT, 30. srpnja 2021. (Hina) - Objedinjeni geoinformacijski sustav (GIS) za evidenciju pomorskog dobra predstavio je u petak splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban te pozvao građane da prijavljuju devastacije pomorskog dobra kako bi se maksimalno zaštitilo.

Boban je napomenuo da Splitsko-dalmatinska županija zauzima trećinu hrvatske obale, ima najveći broj koncesija te se puno potrudila oko pomorskog dobra u čijoj zaštiti moraju biti angažirani svi, od države, preko inspekcije, pa sve do građana.Istaknuo je kako aplikacija govori da je velik udio građana uključen u rješavanje problema devastacije pomorskog dobra.

"Pozivam građane da prijavljuju devastacije. Svima bi na duši trebala biti zaštita pomorskog dobra. Sustav je jednostavan, kada građanin primijeti devastaciju može putem mobitela reagirati. Sve lokalne zajednice, županija, ministarstva i građani zajedno mogu maksimalno zaštititi pomorsko dobro", poručio je Boban.

Dožupan Stipe Čogelja rekao je da se tri godine radilo na objedinjavanju svih podataka o pomorskom dobru u županiji, radi se o nekoliko tisuća papira te sada imaju vizualno atraktivan i jednostavan alat za korištenje.Čogelja je ustvrdio da će ljudi, nakon što su uneseni svi toponimi, jednostavno u prostoru moći vidjeti je li se koncesija prostorno koristi u skladu sa zakonom.

"U prošloj godini su se prihodi od koncesijskih odobrenja povećali za 120 posto, a gotovo sam siguran da je jedan od razloga potpuna transparentnost. Do sada smo morali sve ručno izvlačiti iz knjiga, ali kada sve digitaliziramo imat ćemo krasan pregled i alat koji ćemo moći koristiti za integralno planiranje obalnih procesa", izjavio je. Pročelnica županijskog Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Matea Dorčić kazala je da su projektom obuhvaćena 52 lučka područja i dodala da to nije prvi GIS, ali je prvi objedinjeni.

Informacijski sustav za evidenciju pomorskog dobra i koncesija na pomorskom dobru (ISPD) je informacijski sustav koji objedinjuje sve podatke i informacije i o pomorskom dobru i koncesijama na pomorskom dobru koje su važeće na području županije, kao i zahtjeve koji su u postupku obrade. Zahtjevi za poštivanjem zakonske regulative, transparentnosti poslovanja, dostupnosti i točnosti informacija o važećim, kao i zahtjevima u postupku impliciraju izradu sveobuhvatnog informacijskog sustava za evidenciju pomorskog dobra i koncesija na pomorskom dobru, umjesto dosadašnjeg klasičnog (analognog) načina prikupljanja, čuvanja i korištenja informacija.