Dnevne novosti

EU kaznio agenciju Moody's zbog neotkrivanja sukoba interesa

31.03.2021 07:05 BRUXELLES, 30. ožujka 2021. (Hina/Reuters) - Europski regulator za financijska tržišta izrekao je u utorak rejting agenciji Moody's novčanu kaznu od 3,7 milijuna eura zbog kršenja europskih propisa, uključujući ocjenjivanje dužničkih papira kompanija čiji je dioničar.
Moody's je prekršio propise ocjenjujući dužničke papire kompanija u kojima ima 10 posto ili čak i više dionica ili mjesto u upravi, utvrdila je Europska agencija za vrijednosne papire i tržišta (ESMA). Sve povrede propisa rezultat su nemara tvrtke, zaključila je ESMA, dodajući da je kazna razrezana Moody'sovim tvrtkama u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj i Britaniji za prekršaje u razdoblju od 2013. do 2017. godine. Agencija nema odgovarajuću internu politiku ni postupak upravljanja sukobom interesa, zaključio je europski regulator.

"ESMA vjeruje da je za neovisan i kvalitetan rejting i zaštitu ulagača ključno da agencija pažljivo identificira i potom eliminira sukobe interesa ili da njime upravlja i objavi odgovarajuće informacije kako bi se izbjeglo uplitanje dioničara u postupak ocjenjivanja." Zaključili su da Moody's "nije imao namjeru kršiti propise EU-a i da (njihovo kršenje) nije utjecalo na kvalitetu bilo koje ocjene (rejtinga)", napisao je glasnogovornik Moody's-a u elektronskoj poruci Reutersu.

U Moody'su ističu da je europski regulator prepoznao korake koje su poduzeli kako bi spriječili ponavljanje takvih slučajeva u budućnosti. ESMA je prije par godina zbog sličnih povreda propisa izrekla novčanu kaznu i agenciji Fitch, od 5,1 milijun eura.