U središtu

Registar stvarnih vlasnika

28.06.2019 Zakonom o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma („Narodne novine“, br. 108/17., 39/19.) propisana je obveza uspostavljanja registra stvarnih vlasnika pravnih subjekata koji posluju na području Republike Hrvatske. Obveznik vođenja Registra je Financijska agencija. Ministar financija je ovlašten donijeti pravilnik kojim se uređuje uspostava predmetnog registra. S obzirom da je ministar financija donio predmetni pravilnik u nastavku ćemo se ukratko osvrnuti na ustroj registra stvarnih vlasnika.


Zakon u članku 4. stavku 1. točki 42. definira pojam stvarnog vlasnika kao fizičke osobe koja je konačni vlasnik određene prave osobe odnosno ona osoba koja stvarno kontrolira ili na drugi način upravlja pravnom osobom odnosno ona fizička osoba u čije ima se provodi transakcija. Sukladno članku 32. Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, Registar je elektronička baza podataka koja sadrži podatke o stvarnim vlasnicima trgovačkih društava, podružnica stranih trgovačkih društava, udruga, zaklada, ustanova i trustova i sa njima izjednačenih subjekata stranog prava. Pravni subjekt čiji je osnivač Republika Hrvatska ili jedinica lokalne i područne ( regionalne ) samouprave nije obveznik dostave podataka o stvarnim vlasnicima. Sukladno članku 2. točki 7. Pravilnika o Registru stvarnih vlasnika („Narodne novine“, br. 53/19.), osoba ovlaštena za upis podataka odnosno davanje podataka o stvarnim vlasnicima pravne osobe je osoba ovlaštena za zastupanje pravne ili upravitelj trusta. Osobe ovlaštene za zastupanje pravne osobe odnosno trusta mogu opunomoćiti i treću osobu za upis podataka u Registar.

Samim zakonom nisu bili propisani rokovi za dostavu podataka u Registar. Donošenjem predmetnog pravnika određeni su i rokovi u kojim obveznici dostave podataka su dužnik dostaviti podatke Financijskoj agenciji. Sukladno članku 14. Pravnika sve pravne osobe obveznici dostave podataka su dužni u razdoblju od 03. lipnja do 31. prosinca 2019. godine dostavit Financijskoj agenciji podatke o stvarnom vlasniku radi upisa u Registar. Iznimno, udruge su dužne upisati podatke o stvarnom vlasniku u razdoblju od 01. srpnja do 31. prosinca 2019. godine. Nadalje, svaki pravni subjekt osnovan na području Republike Hrvatske nakon 01. prosinca 2019. godine dužan je najkasnije u roku od 30. dana od dana osnivanja dostaviti podatke o stvarnim vlasnicima Financijskoj agenciji. Također potrebno je istaći da je obveznik dostave podataka dužan u roku od 30. dana od dana nastanka promijene podataka koji su upisani u Registar dostaviti nove izmijenjene podatke. Nadzor nad dostavljenim podacima je dužna provesti porezna uprava.

Podaci koji se nalaze u Registru moći će se koristiti izravnim uvidom, inicijalnim preuzimanjem podataka iz Registra od strane banaka i ispisom iz registra. Izravan uvid u Registar biti će omogućen od 01. siječnja 2020. godine putem web aplikacije. Izravan uvid je omogućen obveznicima sa obligatornim pristupom, obveznicima sa fakultativnim pristupom i državnim tijelima. Obveznici sa obligatornim pristupom su banke, podružnice banaka i javni bilježnici. Svaki pravni subjekt koji dostavi podatke o stvarnom vlasništvu moći će na vlastiti zahtjev dobiti podatke iz registra o stvarnom vlasništvu pravne osobe koju zastupa bilo putem web aplikacije ili u svakoj poslovnici Financijske agencije.

Ukoliko pravne osobe ne dostave podatke o stvarnim vlasnicima najkasnije od 31. prosinca 2019. godine odnosne ne dostave podatke u roku od 30. dana od dana promijene upisanih podataka, Pravilnik je ovlastio Financijsku agenciju da protiv takvih pravnih subjekata pokretne prekršajni postupak i izda prekršajni nalog. Zakonom o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma propisane su vrlo visoke novčane kazne za ne dostavljanje podataka o stvarnim vlasnicima Financijskoj agenciji. Novčane kazne propisane su u iznosima od 5.000,00 kn. do 350.000,00 kn. za pravne osobe i u iznosima od 5.000,00 kn. do 75.000,00 kn. za odgovorne osobe u pravnim osobama.

Daniel Deković, dipl. iur.