U središtu

Izmijenjena je Odluka o godišnjoj kvoti dozvola za zapošljavanje stranaca za 2018. godinu

14.06.2018 Vlada Republike Hrvatske, na sjednici održanoj 7. lipnja 2018., donijela je Odluku o izmjenama Odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2018., koja je stupila na snagu 9. lipnja 2018.

Zakonom o strancima (Narodne novine, br. 130/11, 74/13, 69/17 i 46/18.) na sustavan način pristupilo se reguliranju problematike ulaska, kretanja, boravka i zapošljavanja stranih državljana na teritoriju Republike Hrvatske.

S obzirom da je Republika Hrvatska od 1. srpnja 2013. punopravna članica Europske unije, počevši od 2014. godine predmetna Odluka o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca donosi se isključivo za državljane trećih zemalja, tj. državljane onih država koje nisu članice Europske unije, odnosno Europskog gospodarskog prostora.

Zakonom o strancima propisano je da stranac može raditi u Republici Hrvatskoj isključivo temeljem posjedovanja važeće dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada, ako Zakonom nije drugačije propisano.

S obzirom na to da dozvola za boravak i rad predstavlja jedinstvenu dozvolu kojom se strancu dozvoljava privremeni boravak i rad u Republici Hrvatskoj, ona se izdaje na temelju godišnje kvote i izvan godišnje kvote za zapošljavanje stranaca u Republici Hrvatskoj.

Postupak donošenja Odluke o godišnjoj kvoti dozvola za rad i boravak radi zapošljavanja stranaca u Republici Hrvatskoj

Temeljem zakonskog uređenja pravnih instituta rada stranaca u Republici Hrvatskoj i uspostavljenog kvotnog sustava, Vlada Republike Hrvatske svake godine utvrđuje kvotu dozvola za zapošljavanje stranaca za sljedeću kalendarsku godinu. Naime, Vlada Republike Hrvatske obvezna je u okviru godišnje kvote dozvola za rad i boravak utvrditi djelatnosti i zanimanja u kojima se dopušta zapošljavanje, broj dozvola za rad i dozvola za boravak za svaku od djelatnosti i teritorijalnu raspodjelu navedenih dozvola.

Stoga se Odluka o godišnjoj kvoti donosi u skladu s aktualnom migracijskom politikom Republike Hrvatske, te uz poštovanje trenutnog stanja na tržištu rada. Godišnjom kvotom dozvola za rad i dozvola za boravak utvrđuje se i kvota dozvola za rad i dozvola za boravak za sezonsko zapošljavanje stranaca.

Unatoč činjenici što su pri utvrđivanju godišnje kvote dozvola za rad i boravakstranaca u Republici Hrvatskoj za 2018. godinu bile provedene različite aktivnosti (analiza broja dozvola izdanih strancima po djelatnostima i zanimanjima, analiza broja nezaposlenih osoba u zanimanjima za koje su već izdane dozvole, detaljna analiza zapošljivosti), tada nije bilo moguće precizno utvrditi stvarne potrebe gospodarstva za zapošljavanjem potrebne strane radne snage u pojedinim djelatnostima i zanimanjima, a što je rezultiralo postojanjem nerazmjera između utvrđenog i zatraženog broja dozvola za zapošljavanje stranaca u Republici Hrvatskoj.

Napominjemo da je u djelatnosti turizam i ugostiteljstvo u kvoti dozvola za zanimanje pomoćni radnik u turizmu zaprimljen znatno veći broj zahtjeva od preostalih dozvola u važećoj kvoti.

S obzirom da je na dan 18. svibnja 2018. godine od ukupnog broja od 3.715 dozvola u zanimanju pomoćni radnik u turizmu preostalo samo 1.359 dozvola, odnosno da je već zaprimljeno i u postupku odobravanja još 1.538 zahtjeva, prihvaćeno je povećanje broja dozvola u djelatnosti turizam i ugostiteljstvo sa 4.660 na 8.660 dozvola.

Također je značajan broj zahtjeva zaprimljen i u djelatnosti poljoprivrede i šumarstva, te imajući u vidu do sada zaprimljene zahtjeve gospodarstvenika, bilo je potrebno povećati i tu kvotu, jer za njezinu realizaciju nije dovoljna do sada odobrena kvota dozvola za boravak i rad. Stoga je i za djelatnost poljoprivreda i šumarstvo prihvaćeno povećanje broja dozvola za sezonski rad do 90 dana u zanimanju berač plodova sa 500 na 1.000 dozvola.

Zaključno, predloženim izmjenama Odluke, ukupna godišnja kvota dozvola za 2018. godinu za zapošljavanje stranaca u Republici Hrvatskoj umjesto 31.000 dozvola iznosi 35.500 dozvola.

Alan Vajda, mag. iur.

Pregled potreba za zapošljavanje stranaca po djelatnostima i zanimanjima za 2018. godinu:

Djelatnost

Naziv zanimanja

Ukupno

Turizam  ugostiteljstvo

Turistički animator

80

 

Maser posebnih vrsti masaža

100

 

Kuhar internacionalne kuhinje

300

 

Kuhar

400

 

Turistički zastupnik

50

 

Instruktor ronjenja

10

 

Stručnjak za poduku mindfulness meditacije

5

 

Pomoćni radnik u turizmu (pomoćni kuhar, pomoćni konobar, čistač, sobar)

6.715

 

Sezonski rad do 6 mjeseci - Pomoćni radnik u turizmu (pomoćni kuhar, pomoćni konobar, čistač, sobar)

1.000

Ukupno:

8.660

Poljoprivreda  šumarstvo

Pomoćni stočar i pastir

35

 

Rukovatelj teške šumske mehanizacije

10

 

Rukovatelj hidrauličnim cjepačem

10

 

Sjekač

60

 

Rukovatelj šumskim zglobnim traktorom

30

 

CNC operater

100

 

Samaraš

10

 

Rukovatelj šumskom žičarom

5

 

Sezonski rad do 90 dana - Berač plodova

1.000

 

Sezonski rad do 6 mjeseci - Cjepljar voćaka i vinove loze

40

Ukupno:

1.300