U središtu

Ograničenja u vezi uporabe i prometa duhanskih i srodnih proizvoda

31.07.2017 Tijekom svibnja 2017. godine objavljen je novi Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda koji je stupio na snagu 18.5.2017. Novim Zakonom su u cilju zaštite zdravlja građana utvrđene mjere za smanjenje i ograničavanje uporabe duhanskih proizvoda, štetnih sastojaka cigarete i obvezne oznake na pakiranjima duhanskih proizvoda te preventivne mjere protiv pušenja.

Podaci o smrtnosti zbog pušenja u Republici Hrvatskoj su alarmantni - od posljedica pušenja u Republici Hrvatskoj svake godine umire više od 9.000 ljudi (otprilike svaka peta umrla osoba), te je bilo nužno poduzeti dodatne mjere za što veće suzbijanje uporabe duhanskih proizvoda, pri čemu se poseban naglasak stavlja na mlade koji u razdoblju odrastanja formiraju životne navike i na zaštitu mladih osoba od utjecaja promidžbe duhanskih i srodnih proizvoda.

Statistički podaci za Republiku Hrvatsku ukazuju na rani početak pušenja i veliki udio pušača u mladoj generaciji. Da bi strategija kontrole uporabe duhana bila učinkovita, brojni ključni elementi moraju zajednički funkcionirati kako bi bilo moguće ostvariti društvo u kojem će pušenje biti društveno neprihvatljivo. Taj proces je već započeo, pri čemu mnogi pušači svjesno odlučuju da neće pušiti u određenim privatnim prostorijama ili pred djecom. Utjecaj pušenja na zdravlje i smrtnost najviše se očituje u srednjoj i starijoj dobi, ali kao navika najčešće se stječe i ustaljuje puno ranije te su stoga mladi primarna ciljna skupina u kojoj je potrebno nastojati smanjiti pojavu novih pušača ili im pomoći da se riješe te štetne navike. Spriječiti ljude da počnu koristiti duhan zahtijeva koordiniranu aktivnost koja uključuje partnerski pristup države, nevladinih organizacija, lokalnih zajednica i poduzetnika kroz:

- smanjivanje utjecaja promidžbe duhanskih i srodnih proizvoda

- podizanje svijesti o učincima duhanskog dima na zdravlje pušača i nepušača – javnim informiranjem i edukacijom i

- ograničavanje dostupnosti duhanskih i srodnih proizvoda maloljetnim osobama i mladima.

Novim Zakonom o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda utvrđuju se mjere za smanjenje i ograničavanje uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, štetnih sastojaka duhanskih i srodnih proizvoda, obvezne oznake na pakiranjima duhanskih i srodnih proizvoda te preventivne mjere protiv pušenja. Tako su propisane najviše dopuštene razine emisije katrana, nikotina, ugljikovog monoksida i drugih tvari. U tom smislu zabranjuje se proizvodnja i promet cigareta koje sadrže više od 10 mg katrana po cigareti, 1 mg nikotina po cigareti i 10 mg ugljikovog monoksida po cigareti. Također, zabranjuje se stavljanje na tržište duhanskih proizvoda u koji su dodane svojstvene arome (mentol, borovnica itd). Takvim rješenjem ne zabranjuje se izravno uporaba pojedinačnih aditiva,ali se obvezuje proizvođače na smanjenje količine aditiva, odnosno kombinacije aditiva dorazine kada njihova uporaba ne rezultira svojstvenom aromom.

Novim Zakonom također se dopušta uporaba aditiva potrebnih za proizvodnju duhanskih proizvoda, npr. šećera za naknadu količine šećera izgubljene tijekom postupka sušenja duhana, sve dok ti aditivi ne rezultiraju svojstvenom aromom ili povećanjem stvaranja ovisnosti, toksičnosti ili karcinogenih, mutagenih i reprotoksičnih svojstava proizvoda.

Možda je najveća novina koju su pušači u zadnja dva mjeseca mogli primijetiti označavanje i pakiranje duhanskih proizvoda, budući da svako jedinično pakiranje duhanskog proizvoda i sva vanjska pakiranja moraju sadržavati propisana zdravstvena upozorenja na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu. Zdravstvena upozorenja moraju pokrivati cijelu površinu jediničnog ili vanjskog pakiranja i ne smiju se ni na koji način komentirati, parafrazirati niti se na njih smije ni na koji način referirati.

Zdravstvena upozorenja na jediničnim i svim vanjskim pakiranjima duhanskih proizvoda moraju biti otisnuta tako da ih nije moguće ukloniti, moraju biti neizbrisiva i u cijelosti vidljiva, odnosno ne smiju biti u potpunosti ili djelomično skrivena ili prekinuta duhanskim markicama, oznakama cijene, sigurnosnim obilježjima, ovicima, košuljicama, kutijama ili drugim elementima. Zdravstvena upozorenja moraju ostati netaknuta otvaranjem jediničnog pakiranja, osim na pakiranjima s preklopnim poklopcem, gdje se zdravstvena upozorenja mogu prekinuti otvaranjem, ali samo na način koji osigurava grafičku cjelovitost i vidljivost teksta, fotografija i podataka o prestanku pušenja.

Osim navedenog, svako jedinično pakiranje i sva vanjska pakiranja duhanskih proizvoda za pušenje moraju sadržavati opće upozorenje: „Pušenje ubija”, moraju sadržavati sljedeću informativnu poruku: „Duhanski dim sadrži više od 70 tvari koje uzrokuju rak”, te moraju sadržavati kombinirana zdravstvena upozorenja. Međutim, duhanski proizvodi za pušenje, osim cigareta, duhana za samostalno motanje i duhana za vodenu lulu, izuzeti su iz obveze navođenja informativne poruke i kombiniranih zdravstvenih upozorenja.

Također, duhanski proizvodi ili njihova pakiranja ne smiju zavaravati potrošače, osobito mlađe osobe, primjerice navodeći ih na zaključke da su ti proizvodi manje štetni od drugih duhanskih proizvoda (korištenje određenih riječi ili obilježja, kao što su: „nizak udio katrana”, „light”, „ultra-light”, „mild”, „prirodan”, „organski”, „bez aditiva”, „bez okusa” ili „slim” i sl.).

I konačno, s obzirom na potrebu ujednačavanja prakse s odgovarajućim rješenjima u državama članicama Europske unije, vezano uz elektroničke cigarete i spremnike za ponovno punjenje, novim pravnim uređenjem taksativno se propisuju uvjeti u pogledu njihovog stavljanja na tržište.Tako svako jedinično pakiranje elektroničke cigarete i spremnika za ponovno punjenje mora sadržavati letak s uputama za korištenje i pohranjivanje proizvoda,uključujući i obavijest da se ne preporučuje mladim osobama i nepušačima,kontraindikacije, upozorenja za rizične skupine korisnika, podatke o stvaranju ovisnosti kao i podatke za kontakt proizvođača ili uvoznika. Također, zabranjuje se njihova uporaba odnosno parenje u svim zatvorenim prostorijama u kojima je inače i zabranjeno pušenje duhanskih proizvoda.