U središtu

Pristup stanu radi održavanja instalacija ili popravka kvara na njima

10.02.2017 Jedna od obveza vlasnika stana (i suvlasnika stambene zgrade) je održavanje nekretnine. No, u stambenim zgradama postoje i nemarni suvlasnici koji ne samo da ne održavaju vlastiti stambeni prostor (u bilo kojem smislu), već ne žele pustiti u stan dimnjačara radi redovitog čišćenja dimnjaka ili, u slučaju potrebe nekog zahvata na zajedničkim instalacijama, ne žele pustiti vodoinstalatera ili majstora za popravak plinskih instalacija. Stoga treba pojasniti jesu li vlasnici posebnog dijela nekretnine (ne samo stanova već i poslovnog prostora) dužni omogućiti takav pristup u svoju nekretninu i što ostali suvlasnici zgrade mogu učiniti ako neki od suvlasnika to ne dopušta.

Člankom 80. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnima pravima propisano je da je  suvlasnik na čijem je suvlasničkom dijelu uspostavljeno vlasništvo određenoga posebnoga dijela nekretnine dužan za taj stan, odnosno drugu samostalnu prostoriju, te za njima namijenjene uređaje, osobito svjetlovodne, plinovodne, vodovodne, toplovodne i sanitarne naprave, kao i sve druge pripatke toga posebnoga dijela, brinuti se i tako ih održavati da drugim suvlasnicima ne nastane nikakva šteta. Za svu štetu koju drugi suvlasnici pretrpe u vezi s izvršavanjem navedenih dužnosti, ili zbog njezina neizvršavanja, odgovara im onaj suvlasnik čija je to bila dužnost, a ako je to bila dužnost više suvlasnika - oni za nastalu štetu odgovaraju solidarno.

Isti članak u stavku 3. izričito propisuje da je suvlasnik na čijem je suvlasničkom dijelu uspostavljeno vlasništvo određenoga posebnoga dijela nekretnine dužan dopustiti pristup u stan, odnosno prostoriju i njihovu uporabu, ako je to potrebno za održavanje zajedničkih dijelova nekretnine; imovinsku štetu koju u vezi s time pretrpi dužni su mu primjereno naknaditi suvlasnici solidarno.

U vezi pitanja jesu li etažni vlasnici dužni omogućiti pristup stanu ili poslovnom prostoru dimnjačaru, napominjemo da je npr. Odlukom o obavljanju dimnjačarskih poslova Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba, br. 15/15), koja je donesena u provedbi Zakona o komunalnom gospodarstvu, propisano (članak 16. Odluke) da su ovlaštenja odnosno obveze dimnjačara:
- redoviti pregled dimovodnih objekata i uređaja za loženje (zbog sprječavanja opasnosti od požara i trovanja ugljičnim monoksidom)
- kontrola i čišćenje dimovodnih objekata
- kontrola povrata dimnih plinova kod plinskih trošila
- čišćenje uređaja za loženje (kotlova, kamina, peći, štednjaka, peći za spaljivanje)
- kontrola uređaja za loženje i ispitivanje emisije plinova.

Bitno je istaknuti da je prema članku 18. stavak 2. Odluke, vlasnik ili korisnik stambenog, poslovnog ili drugog objekta dužan koristiti se uslugama ovlaštenog dimnjačara, iz čega nedvojbeno proizlazi zaključak da su vlasnici ili korisnici nekretnina, koje podliježu obvezi provođenja dimnjačarskih poslova, dužni pustiti dimnjačara u etažnu jedinicu kako bi on obavio propisane zadaće.

Što se, pak, obveze dopuštanja pristupa u stan ili poslovni prostor tiče, članak 80. stavak 3. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnima pravima je jasan – svaki suvlasnik (zgrade) dužan je dopustiti pristup u stan (poslovni prostor) radi poduzimanja radnji vezanih uz održavanje zajedničkih dijelova nekretnine. Iz obrazloženja Odluke Županijskog suda u Zagrebu, br. Gž-4523/15, od 4. listopada 2016. proizlazi da se to odnosi i na održavanje zajedničkih instalacija.

Naime, predmet spora bio je zahtjev tužitelja kao suvlasnika stambene zgrade da im tuženica kao suvlasnica iste zgrade dozvoli ulaz u stan, radi utvrđivanja i otklanjanja kvara na plinovodnim i dimovodnim kanalima i trošilima.

Prvostupanjskom presudom tuženica je obvezana da tužiteljima kao suvlasnicima zgrade dozvoli pristup u stan koji je u posjedu tuženice, kao i utvrđivanje i popravak kvara na priključcima plinskih trošila i dimnjaka na koja su ona priključena u predmetnom stanu, putem stručne službe.

Drugostupanjski sud potvrdio je odluku prvostupanjskog suda navodeći da je postupanjem po određenoj privremenoj mjeri obavljen pregled stanja dimovodnih kanala i čišćenje dimovodnih kanala iz stana tuženice od strane ovlaštene osobe. Odredba članka 80. stavak 3. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima propisuje da je suvlasnik na čijem je suvlasničkom dijelu uspostavljeno vlasništvo određenog posebnog dijela nekretnine, dužan dozvoliti pristup u stan, odnosno prostoriju i njihovu upotrebu, ako je tu potrebno za održavanje zajedničkih dijelova nekretnine. Slijedom toga utvrđenja, drugostupanjski sud u svojoj odluci navodi da je prvostupanjski sud pravilno primijenio materijalno pravo sadržano u odredbi članka 80. stavak 3. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima kada je tužbeni zahtjev prihvatio.

Dakle, vlasnici etažnih jedinica (stanova ili poslovnih prostora) dužni su omogućiti pristup na svoje nekretnine, radi utvrđivanja i otklanjanja kvara na zajedničkim dijelovima zgrade odnosno instalacijama (što se smatra zajedničkim instalacijama propisano je člankom 3. Uredbe o održavanju zgrada – Narodne novine, br. 64/97), a ako to odbijaju, ostali suvlasnici zgrade mogu ih tužiti te pravo na pristup ovlaštenoj osobi za održavanje ili popravak u stanu ili poslovnom prostoru ishoditi sudskim putem.