U središtu

Pravna narav ponuđenog izmijenjenog ugovora o radu

21.12.2015 U radnim odnosima događa se da poslodavac radniku ponudi novi ugovor o radu. Najčešće je riječ o ugovoru o radu u kojem je navedeno neko drugo radno mjesto, a sukladno tome i drugačija plaća (ponekad i radni uvjeti), od onog na kojem trenutno radnik radi. Vrlo često radnici, uviđajući da ih poslodavac u biti želi premjestiti na lošije plaćeno radno mjesto, negoduju zbog takvog postupka poslodavca te mu u roku nekoliko dana predaju pismeni prigovor, odnosno zahtjev za zaštitu prava, ističući da poslodavac nije imao razloga radniku nuditi novi i (za njega) lošiji ugovor o radu.

Ovim kratkim člankom promotrit ćemo pravnu narav ponuđenog ugovora o radu te doći do zaključka mora li poslodavac imati neki opravdani razlog da bi svom radniku uopće smio ponuditi novi ugovor o radu.

Budući da se prema članku 10. Zakona o radu (NN broj 93/14) radni odnos zasniva ugovorom o radu, a ugovor je pravni posao zaključen suglasnim očitovanjem volja dviju ili više osoba usmjerenim na proizvođenje dopuštenih pravnih učinaka koji se sastoje u postanku, prestanku ili promjeni pravnih odnosa, ugovor o radu nije sklopljen dok se o bitnim sastojcima ugovora ne sporazumiju radnik i poslodavac. Tako poslodavac radniku daje ponudu, a prema članku 253. Zakona o obveznim odnosima (NN broj 35/05, 41/08, 125/11 i 78/15) ponuda je prijedlog za sklapanje ugovora učinjen određenoj osobi koji sadrži sve bitne sastojke ugovora.

Dakle, poslodavac može radniku ponuditi sklapanje novog ugovora o radu. Ako radnik pristane sklopiti taj novi ugovor, smatra se da je danom sklapanja novog ugovora prestao vrijediti prethodni ugovor o radu. To se ne mora posebno navoditi u novom ugovoru o radu. Ako radnik odbije poslodavčevu ponudu za sklapanjem novog ugovora o radu, tada poslodavac ima mogućnost otkazati ugovor i istodobno radniku predložiti sklapanje ugovora o radu pod izmijenjenim uvjetima (otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora).

Budući da je ugovor o radu dvostranoobvezujući ugovor za čiji je nastanak potreban pristanak obje strane tog ugovornog odnosa, radnik je potpuno samostalan i slobodan u donošenju odluke o tome želi li potpisati novi ugovor o radu. Pri donošenju navedene odluke radnik ima pravo savjetovati se o sadržaju ugovora. Napominjemo da je u načelima Zakona o obveznim odnosima propisano da se obvezni odnosi uređuju slobodno te da su sudionici u obveznim odnosima ravnopravni.

Zakon o radu sadrži samo rok u kojem se radnik mora izjasniti o ponudi za sklapanje ugovora o radu pod izmijenjenim uvjetima. Radnik se mora izjasniti u roku koji odredi poslodavac, a koji ne smije biti kraći od osam dana. U svim ostalim slučajevima primjenjuju se odredbe Zakona o obveznim odnosima koje propisuju da ponuda u kojoj je određen rok za njezin prihvat obvezuje ponuditelja do isteka toga roka. Ponuda učinjena nazočnoj osobi smatra se odbijenom ako nije prihvaćena bez odgađanja, osim ako iz okolnosti proizlazi da ponuđeniku pripada stanoviti rok za razmišljanje.