U središtu

Kraj pozivima trgovaca koji telefonski nude svoje proizvode i usluge?

15.10.2015 Trgovci često telefonski nude svoje proizvode i usluge, ne obraćajući pažnju na vrijeme i učestalost pozivanja. Čak i zabrana javnog objavljivanja i uvrštavanja u telefonski imenik operatera ne pomaže. Može li se tome stati na kraj?

Svima kojima navedena praksa trgovaca smeta, svakako je dobra vijest da je donesen i objavljen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača (NN br. 110/15), koji stupa na snagu 21. listopada 2015.

Jedna od velikih novina koju donosi novela Zakona odnosi se na uvođenje novog sustava putem kojeg bi se građani mogli zaštititi od neželjenih poziva trgovaca. Naime, u Zakon je dodan novi članak 11.a Neželjene komunikacije putem telefona i/ili poruka“ prema kojem će ubuduće trgovcima biti zabranjenoupućivati pozive i/ili poruke putem telefona potrošačima koji su se upisali u registar potrošača koji ne žele primati pozive i/ili poruke u okviru promidžbe i/ili prodaje putem telefona. Predmetni registar vodit će se pri Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti.

Što se tiče upisa odnosno ispisa iz registra, to će biti zadaća trgovca – operatora elektroničkih komunikacija, a u pogledu postupka upisa i ispisa, te uvjeta i načina korištenja registra ministar nadležan za poslove zaštite potrošača treba donijeti pravilnik, uz prethodno mišljenje Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti, kojim će se podrobnije regulirati ta pitanja.

Dakako, uz uvođenje nove obveze za trgovca dolaze i kaznene mjere. Tako je izmijenjenim člankom 138. Zakona propisano da će novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 100.000,00 kuna za prekršaj biti kažnjen trgovac – pravna osoba ako upućuje pozive i/ili poruke putem telefona potrošačima koji su se upisali u Registar. Također, za isti prekršaj bit će kažnjena i odgovorna osoba u pravnoj osobi, i to novčanom kaznom od 10.000,00 do 15.000,00 kuna. I na koncu, za prekršaj (kada trgovac upućuje pozive i/ili poruke putem telefona potrošačima koji su se upisali u Registar) bit će kažnjen i trgovac – fizička osoba novčanom kaznom od 5.000,00 do 15.000,00 kuna.

Ta nova mjera trebala bi razveseliti građane Republike Hrvatske koji ne vole pozivanje trgovaca na kućni telefon, jer to smatraju zadiranjem u privatnost i uznemiravanje. Vidjet ćemo hoće li mjera doista i zaživjeti, odnosno hoće li se novi propisi poštivati, budući da to često nije slučaj kod npr. stavljanja propagandne pošte u sandučiće. Naime, mnogi trgovci putem svojih dostavljača ne poštuju natpise na sandučićima da se u njih ne ubacuje promotivna i propagandna pošta.