U središtu

Uzdržavanje izvanbračnog druga

14.08.2015 Osim bračnog druga koji može ostvariti pravo na uzdržavanje od svog bračnog druga, i izvanbračni drug može ostvariti pravo na uzdržavanje od svog partnera, tj. izvanbračnog druga, pod uvjetima propisanima Obiteljskim zakonom. Pravo na uzdržavanje od bračnog, odnosno izvanbračnog druga ostvaruje se prije uzdržavanja od srodnika.

Da bi izvanbračni drug imao pravo na uzdržavanje od bivšeg izvanbračnog druga, prema članku 222. stavak 1. Obiteljskog zakona moraju biti ispunjeni određeniuvjeti, a to su da je prestala izvanbračna zajednica žene i muškarca i da izvanbračni drug ispunjava pretpostavke iz članka 3. i 217. toga Zakona.

Članak 3. Obiteljskog zakona propisuje da učinak izvanbračne zajednice ima životna zajednica neudane žene i neoženjenog muškarca, koja traje najmanje tri godine ili kraće ako je u njoj rođeno zajedničko dijete.

S druge strane, za uzdržavanje izvanbračnog druga mora biti ispunjen i drugi uvjet iz članka 217. Obiteljskog zakona koji propisuje da pravo na uzdržavanje može ostvariti izvanbračni drug koji nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine, a nije sposoban za rad ili se ne može zaposliti.

Bitno je naglasiti da je uvjet za zahtijevanje uzdržavanja od izvanbračnog druga prestanak izvanbračne zajednice. Pravo se ostvaruje sudskim putem, izvanbračni drug koji traži uzdržavanje od svog dotadašnjeg izvanbračnog druga podnosi tužbu za uzdržavanje, u roku od šest mjeseci od prestanka izvanbračne zajednice, s tim da uzdržavanje može tražiti samo za vrijeme nakon njezina podnošenja.

Dakako, sud neće zahtjevu bezrezervno udovoljiti. Prema članku 223. Obiteljskog zakona, sud može odbiti zahtjev za uzdržavanje izvanbračnog druga, ako bi uzdržavanje predstavljalo očitu nepravdu za drugoga izvanbračnog druga.

Pravo na uzdržavanje vremenski je ograničeno i traje do godine dana od podnošenja tužbe, s time da, kao i u slučaju uzdržavanja bračnih drugova, u osobito opravdanim slučajevima sud može produljiti obvezu uzdržavanja. Tužba za produljenje uzdržavanja može se podnijeti samo do isteka vremena za koje je uzdržavanje određeno.

Bez obzira na sudsku odluku o trajanju uzdržavanja, pravo na uzdržavanje izvanbračnog druga prestaje ako on sklopi brak, kao i u slučaju ako zasnuje izvanbračnu zajednicu ili kad postane nedostojan tog prava ili kad prestane koja od pretpostavki iz članka 217. Obiteljskog zakona (a te su: da nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine, a nije sposoban za rad ili se ne može zaposliti), s time da se u tom slučaju na odgovarajući način primjenjuju odredbe članka 212.a i 212.b Obiteljskog zakona.

Potrebno je reći da izvanbračni drug koji je snosio troškove uzdržavanja drugoga izvanbračnog druga i nakon prestanka obveze za uzdržavanje, odnosno njezina smanjenja ima pravo na povrat vrijednosti danog uzdržavanja i za vrijeme prije podnošenja tužbe kojom je tražio da se utvrdi prestanak obveze uzdržavanja, odnosno da se ta obveza smanji.