U središtu

Novi Pravilnik o načinu objave pravilnika o radu

05.01.2015 U završnim odredbama, u članku 233. Zakona o radu propisano je da će ministar rada i mirovinskog sustava, u roku od šest mjeseci od dana njegovog stupanja na snagu, donijeti veći broj provedbenih propisa, među ostalim i onaj koji se odnosi na način objave pravilnika o radu. Novi Pravilnik o načinu objave pravilnika o radu objavljen je u Narodnim novinama br. 146/14, a stupio je na snagu 18. prosinca 2014.

Što se tiče normativnih određenja u novom Pravilniku o načinu objave pravilnika o radu, može se zaključiti da su i novi i stari Pravilnik (iz NN br. 67/10) u najvećem dijelu odredbi slični, odnosno da je novi Pravilnik zadržao većinu postojećih rješenja iz ranijeg pravnog režima. No, postoje i dvije razlike na koje ćemo ukazati u tekstu.

Tako je i nadalje uređeno da poslodavac može donijeti pravilnik o radu koji se primjenjuje na sve radnike zaposlene kod toga poslodavca, odnosno može donijeti posebne pravilnike za pojedina poduzeća i dijelove poduzeća poslodavca, odnosno pojedine skupine radnika. Ako poslodavac donese pravilnik odnosno posebne pravilnike, dužan ih je objaviti. Osim toga, poslodavac je dužan na zahtjev i o trošku radnika, omogućiti izradu preslike pravilnika.

U vezi objave pravilnika o radu propisano je da se on mora objaviti na način da bude dostupan na uvid radnicima i izložen na vidljivom mjestu u prostorijama u kojima oni redovito borave tijekom radnog dana. Nadalje, pravilnik se može učiniti dostupnim radnicima i njegovom objavom na internim mrežnim stranicama, odnosno na zahtjev radnika, dostavom elektroničkom poštom. Tu je prva razlika u odnosu na prije važeći Pravilnik o načinu objave pravilnika o radu (NN br. 67/10). Naime, budući da je uporaba interneta i elektroničke pošte postala svakodnevica i uobičajen način komunikacije, odnosno dobivanja informacija, novi Pravilnik u način objave pravilnika o radu uključuje i internet i elektroničku poštu.

Posebni pravilnici mogu se objaviti na isti način koji je propisan za objavu samo jednog pravilnika o radu, a obvezno se objavljuju na način da budu dostupni na uvid radnicima kojima su važna pitanja uređena na poseban način tim pravilnicima i izlažu se na vidljivom mjestu u prostorijama u kojima ti radnici redovito borave tijekom radnog vremena. Poslodavac koji radi opravdanih razloga ne može pravilnik i posebne pravilnike objaviti na opisani način dužan je, odmah po njihovom donošenju, obavijestiti radnike o donošenju pravilnika pisanom objavom na vidljivom mjestu u svojim prostorijama ili putem osobe koja rukovodi pojedinom skupinom radnika, te odrediti osobu ili osobe kod kojih ih radnici tijekom radnog vremena mogu dobiti na uvid, a može ih objaviti i putem internih mrežnih stanica.

Na kraju treba reći da novi Pravilnik ne sadržava odredbu koju je sadržavao članak 6. prije važećeg Pravilnika o načinu objave pravilnika o radu, a prema kojoj je poslodavac, ako su kod njega djelovali sindikalni povjerenici ili je bilo utemeljeno radničko vijeće, bio dužan, uz objavu pravilnika i posebnih pravilnika, dostaviti ih sindikalnim povjerenicima i članovima radničkog vijeća.