Dnevne novosti

Optužno vijeće nije odlučilo o osnovanosti optužnice protiv Kuščevića

17.09.2021 07:15 SPLIT, 16. rujna 2021. (Hina) - Optužno vijeće Županijskog suda u Splitu na sjednici u četvrtak nije donijelo odluku o osnovanosti optužnice protiv bivšeg HDZ-ova ministra Lovre Kušćevića, jer je jedan od njegovih suoptuženika tražio izdvajanje dokaza kojega smatra nezakonitim.

Uskokovu optužnicu za navodne nezakonitosti koje je počinio kao načelnik općine Nerežišća, prije ministarske dužnosti, sudsko optužno vijeće može potvrditi, odbaciti ili vratiti tužiteljstvu na doradu.No, o optužnici će odlučivati nakon odluke o zahtjevu za izdvajanjem dokaza, potvrdio je Hini sudac Damir Romac koji vodi optužno vijeće.

 Uskokova optužnica uslijedila je nakon istrage pokrenute u rujnu 2019. dva mjeseca nakon što je Kuščević podnio ostavku na ministarsku dužnost. Otkriveno je među ostalim da je Kuščević kao općinski načelnik inicirao izmjenu prostornog plana kako bi svoju štalu prenamijenio u stambeni prostor te da je šogoru bespravno omogućio kupnju POS-ova stana. Istraga je naknadno dva puta proširivana pa su uz Kuščevića optuženi i njegova supruga , šogor, bivši predsjednik Općinskog vijeća Nerežišća, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Nerežišća i splitski poduzetnik A. M..

Optužnica protiv šestorice je podignuta zbog zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na to nedjelo, primanje mita, pomaganja u primanju mita, davanja mita, poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, poticanja na prouzročenje stečaja te sprječavanje dokazivanja. Osim za prenamjene zemljišta, izmjene prostornog plana od kojih je samo Kuščević imao koristi, dodjeljivanje POS-ovog stana šogoru, tužiteljstvo ga tereti i za mito te nezakonitosti s nekretninama.

Nakon što je objavljeno da je protiv Kušćevića Uskok podigao optužnicu, on je medijima izjavio kako nije niti malo zabrinut te da jedva čeka dokazati svoju nevinost pred sudom. Danas se na sudu pojavio u pratnji svog odvjetnika Joška Čeha i tom prilikom okupljenim novinarima kratko rekao da očekuje fer i korektnu odluku optužnog vijeća.