Dnevne novosti

Grad Sveta Nedelja prvi u Hrvatskoj uveo alat za savjetodavni e-referendum

25.05.2020 07:15 ZAGREB, 23. svibnja 2020. (Hina) - Grad Sveta Nedelja prvi u Hrvatskoj uveo je alat za savjetodavni e-referendum kako bi građane izravno uključili u proces donošenja odluka bitnih za razvoj grada, a prva tema o kojoj mogu odlučivati izbore je lokacija izgradnje te uređenja nove tržnice.
Ponuđene su dvije lokacije, a na građanima je da izraze svoje mišljenje koja lokacija im više odgovara."Prvi e – referendum već je u tijeku. Za naše OPG - ovce planiramo napraviti tržnicu koja bi omogućila prodaju sve dane u tjednu, a ne samo subotom na Svetonedeljskoj seljačkoj tržnici", ističe Gradska uprava na facebooku. Do 13. lipnja glasati mogu svi građani, koji se prethodno trebaju registrirati na web stranici: www.ereferendum.grad-svetanedelja.hr, a u rezultat će se uzimati glasovi samo punoljetnih stanovnika.

Iako njihovi glasovi također neće biti uključeni u rezultat, glasati mogu i zainteresirane osobe koje ne žive u Svetoj Nedelji, a imaju interes vezanu za tu temu, primjerice zainteresirani investitori na teme vezane za poduzetništvo ili građani drugih jedinica lokalne samouprave na teme turističke infrastrukture. Ti glasovi poslužit će vodstvu Grada da znaju što o određenoj temi misle i ostale zainteresirane skupine izvan područja grada Svete Nedelje.

Tijekom provođenja e-referenduma, svaki građanin prije isteka roka može promijeniti svoj glas ako se predomislio, ali ne može dva puta glasati s istog registriranog profila. Također, građanima je prilikom glasanja omogućeno i komentiranje kako bi mogli dodatno pojasniti svoj stav.