Dnevne novosti

Ustavni sud BND-u zabranio masovno praćenje telekomunikacija u inozemstvu

20.05.2020 07:15 BERLIN, 19. svibnja 2020. (Hina) - Praćenje internetske komunikacije u inozemstvu je kršenje temeljnih prava, objavio je utorak njemački Ustavni sud, zabranivši tako obavještajnoj službi (BND) da masovno prati internetsku komunikaciju stranaca izvan zemlje bez konkretnog povoda.
"Praćenje internetskog prometa stranaca u inozemstvu kosi se sa zakonom o slobodi medija i telekomunikacijske tajne", priopćio je Ustavni sud u Karlsruheu u utorak. Osim toga su povrijeđena temeljna prava zajamčena Ustavom.

Time je prihvaćena tužba grupe stranih novinara i udruge Reporteri bez granica koji su tražili preispitivanje reformiranog zakona o BND-u iz 2016. koji omogućava masovno praćenje internetske komunikacije stranaca u inozemstvu bez konkretnog povoda.

Tužitelji su ustvrdili da bi mnogi istraživački novinari u Njemačkoj mogli nevoljko surađivati s međunarodnim novinarskim partnerima jer bi to otvorilo mogućnost da se prati i njihov rad. Strani novinari bi imali problem i sa zviždačima koji bi im zbog straha teško odavali informacije, kaže se u argumentima.

Njemački građani načelno uživaju zaštitu od praćenja.BND će ubuduće morati svoje praćenje telekomunikacije u inozemstvu opravdati konkretnim povodom. Sporno je bilo pitanje mogu li se stranci, isto kao i njemački državljani, pozivati na temeljna prava njemačkog ustava.

Ustavni sud je zakonodavcima dao vremena do kraja sljedeće godine za prilagodbu postojećeg zakona o BND-u kako se ne bi kosio sa zakonima o telekomunikacijskoj tajni i slobodi medija.
Opširnije...