Dnevne novosti

Fond isplatio prvu ratu obeštećenja za radnike Plobesta

19.05.2020 07:05 ZAGREB, 18. svibnja 2020. (Hina) - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u ponedjeljak je isplatio prvu ratu obeštećenja za radnike Plobesta u ukupnom iznosu od 28,4 milijuna kuna.
Sukladno Zakonu o obeštećenju radnika trgovačkog društva Plobest d.d. koji je inicirao ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić pravo na obeštećenje imaju radnici koji su od 8. listopada 1991. do 21. listopada 2002. radili u trgovačkom društvu Plobest d.d. te su najmanje pet godina bili izloženi azbestu. Svaki od tih radnika, uključivo i njihovi nasljednici, ima pravo na novčanu naknadu od 219 tisuća kuna koju će im Fond obročno isplaćivati kroz tri godine, navodi Fond u priopćenju.

Iako je bilo predviđeno da sredstva za prvu ratu - 73 tisuće kuna po radniku, budu isplaćena u drugoj polovici ove godine, u Fondu ističu da su s obzirom na okolnosti morali redefinirati svoj program rada i prolongirati objavu planiranih javnih poziva, tako da se otvorio prostor da se ubrza dinamika isplate naknada za radnike Plobesta.

Zahtjevi koje su podnijeli nasljednici pokojnih radnika Plobesta koji ostvaruju pravo na zakonom utvrđenu naknadu isplaćivat će se sukcesivno po zaprimanju pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju.U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ističu kako je uporaba azbesta danas u Hrvatskoj, kao i u cijeloj Europskoj uniji, zabranjena.

Azbest je imao brojnu primjenu, a udisanje azbestne prašine i vlakana može prouzročiti ozbiljne bolesti. Specifičnost kod izloženosti azbestu je da se oboljenja mogu pojaviti nakon deset i više godina od udisanja azbestnih čestica, naglašavaju u Fondu.