Dnevne novosti

Strasbourg presudio da Hrvatska nije povrijedila pravo osuđeniku za "ličko rukovanje"

15.05.2020 07:12 ZAGREB, 14. svibnja 2020. (Hina) - Europski sud za ljudska prava u četvrtak je presudio da Hrvatska nije povrijedila pravo na pošteno suđenje Josipu Mraoviću, osuđenom za silovanje, u slučaju koji je postao poznat kao "ličko rukovanje".
Mraović je pred sudom u Strasbourgu tvrdio da mu je država povrijedila pravo na pošteno suđenje jer mu se za silovanje afro-američke košarkašice, koja je stanovala u njegovu hotelu dok je igrala u gospićkom košarkaškom klubu, sudilo iza zatvorenih vrata.

Tijekom suđenja Mraoviću Županijski sud u Gospiću je na njegov zahtjev isključio javnost iz postupka. Na ponovljenom suđenju je u dva navrata zatražio da se provede javna glavna rasprava, međutim Županijski sud u Rijeci i Vrhovni sud njegove su zahtjeve odbili.

"Sud je utvrdio da je odluka Županijskog suda u Rijeci o isključenju javnosti, koja je naknadno potvrđena od strane Vrhovnog suda, utemeljena na odredbama Zakona o kaznenom postupku i imala je za cilj zaštitu privatnog života žrtve.Istaknuo je da je objava presude bila javna i prenesena putem brojnih medija što je omogućilo kontrolu javnosti nad radom pravosuđa", priopćio je Ured hrvatske predstavnice pred sudom u Strasbourgu.

Iako je žrtva u nekoliko navrata dala izjave novinarima, sud je ocijenio da navedeno nije oslobodilo državu pozitivne obveze na zaštitu njene privatnosti i zaštitu od sekundarne viktimizacije. Sud je posebno naglasio da je zaštita dostojanstva i integriteta žrtve, kao i zaštita od njenog daljnjeg sramoćenja i stigmatizacije bila omogućena jedino isključenjem javnosti tijekom cijelog postupka, a ne samo iz jednog njegovog dijela.

Slijedom navedenog, a uzimajući u obzir ozbiljnost i narav optužbi, sud je utvrdio da odluke domaćih sudova o isključenju javnosti iz kaznenog postupka radi zaštite privatnog života žrtve silovanja nisu bile nespojive s pravom podnositelja zahtjeva na javno suđenje, stoji u priopćenju.Ova presuda još nije konačna, a to će postati ukoliko ni jedna od strana u postupku u roku od tri mjeseca od dana objave presude ne podnese zahtjev za njenim preispitivanje pred velikim vijećem.

Mraoviću se zbog silovanja američke košarkašice sudilo u dva navrata. Prvi put ga je kontroverzni bivši gospićki sudac Branko Milanović oslobodio krivnje uz skandalozno obrazloženje. Vrhovni sud ukinuo je tu presudu, a u ponovljenu suđenju u Rijeci 60-godišnji poduzetnik iz Bilaja, osuđen je na tri godine zatvora. Vrhovni sud mu je u srpnju 2009. kaznu smanjio za godinu dana.