Dnevne novosti

Državni inspektorat: Dnevno komuniciramo podatke o radu sanitarne inspekcije

15.05.2020 07:05 ZAGREB, 14. svibnja 2020. (Hina) - Državni inspektorat ocijenio je u četvrtak da je načelnik Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije Vedran Neferović nedovoljno informiran o radu i postupanju sanitarne inspekcije, komentirajući tako njegov današnji poziv iz Požege da "odrade svoju funkciju".
"Naime, podatci o radu sanitarne inspekcije Državnog inspektorata se komuniciraju na dnevnoj bazi sa svim stožerima civilne zaštite Republike Hrvatske i njihovim članovima", stoji u priopćenju. Reagirajući na izjavu načelnika Neferovića u priopćenju su iznijeli podatke o postupanju sanitarne inspekcije Državnog inspektorata od početka pandemije uzrokovane koronavirusom kroz tri faze.

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata intenzivno je uključena u problematiku koronavirusa od 1. veljače i u prvoj je fazi, koja je trajala od 1. veljače do 14. ožujka, bila usmjerena na nadzor osoba koje ulaze u Hrvatsku iz zahvaćenih područja. U tom razdoblju izdala je 11.963 rješenja koja su se odnosila na mjere zdravstvenog nadzora i druge propisane sigurnosne mjere u razdoblju inkubacije. U drugoj fazi, od 15. ožujka, aktivnosti sanitarne inspekcije usmjeravaju se i na nadzor nad osobama koje krše propisane mjere samoizolacije.

Do danas je Državni inspektorat primio i obradio 1657 prijava. U 830 prijava nije bilo elemenata postupanja. Ukupno je izdano 677 usmenih rješenja s naređenom mjerom samoizolacije te 111 prekršajnih naloga zbog neizvršenog rješenja, 82 prekršajna naloga zbog kršenja mjera samoizolacije, 11 naplata putem Fine i 24 mandatne kazne.

U trećoj fazi, koja je počela 18. travnja i još traje, proširene su ovlasti sanitarne inspekcije na kontrolu provedbe odluka Stožera koje se smatraju posebnim sigurnosnim mjerama za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti. Sanitarni inspektori provode kontrole u domovima za starije i nemoćne u sklopu tima za kontrolu provedbe upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije covida-19 za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi u skladu s odlukom Stožera civilne zaštite te je proveden nadzor u 797 objekata.

"Iz navedenog razvidno je da je sanitarna inspekcija jedan od ključnih dionika u vezi s pojavom bolesti covida-19 te zaštite pučanstva od zaraznih bolesti kroz provođenje nadzora nad provedbom odluka Stožera civilne zaštite koje se smatraju posebnim sigurnosnim mjerama", istaknuli su iz Državnog inspektorata. Dodali su da se zauzimaju za funkcioniranje po načelu transparentnosti, distinkciju između blažih i ozbiljnijih prekršaja te prevenciju.

Neferović je rekao u četvrtak u Požegi kako Državni inspektorat nije dovoljno provodio kontrole na terenu, a provođenje represivnih mjera je u njegovoj ovlasti. "Pozivam ih još jednom da odrade svoju funkciju", rekao je.