Dnevne novosti

Korisnici Europskog socijalnog fonda dobit će pune iznose ugovorenih potpora

15.05.2020 07:00 ZAGREB, 14. svibnja 2020. (Hina) - Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u četvrtak je poručilo da će svi korisnici sredstava iz Europskog socijalnog fonda dobiti pune iznose ugovorenih potpora. 
"Slijedom pogrešno interpretiranih informacija, u javnosti se pojavila spekulacija kako će iznosi ugovorenih potpora biti smanjeni, što je netočna informacija", navodi Ministarstvo u priopćenju, u kojem detaljnije objašnjava isplatu predujmova.

Podsjeća, naime, kako je slijedom preporuke Ministarstva financija, posredničkim tijelima dana uputa da, nastavno na situaciju izazvanu izvanrednim okolnostima uzrokovanih pandemijom Covid-19 te posljedično stupanjem na snagu Vladine Odluke o ograničavanju korištenja sredstava, dodatno procjene stvarne potrebe za isplatama i pravdanjem predujmova od strane posredničkih tijela druge razine. "Naime, pokazalo se da korisnici sredstava u početnim projektnim aktivnostima ne koriste u potpunosti isplaćene predujmove", ističu iz Ministarstva rada, koje je upravljačko tijelo Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.

Temeljem toga, kako navode, posrednička tijela razine 2 su prilikom odobravanja iznosa predujma, vođena načelom dobrog financijskog upravljanja sredstvima državnog proračuna te temeljem analize planiranih aktivnosti i ostalih parametara projekta, procijenile stvarne potrebe korisnika za visinom isplate predujma. Ako neki od korisnika pokaže potrebu za većim iznosom predujma, njemu se isplaćuje predujam do punog iznosa predviđenog ugovorom, naglašava se u priopćenju.

Ministarstvo ujedno napominje kako "korisnici imaju pravo na isplatu iznosa predujma predviđenog ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava te će isti biti isplaćen sukladno planiranim projektnim aktivnostima tijekom provedbe projekta".Također, navode kako je upravljačko tijelo, s ciljem odgovornog financijskog upravljanja te raspolaganja sredstvima državnog proračuna, a prije nastanka izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom, naglasilo važnost kontinuiranog pravdanja predujma u okviru odobrenih Zahtjeva za nadoknadom sredstava. To je važno s ciljem zaštite korisnika, kako oni po završetku provedbe projekta ne bi bio u situaciji povrata značajnog iznosa financijskih sredstava, ističu iz Ministarstva rada.

Upravljačko tijelo kontinuirano unaprjeđuje postupanje s ciljem pojednostavljenja provedbe korisnicima, a što se ogleda i u setu poduzetih mjera kao reakciju na izvanredne okolnosti, zaključuje se u priopćenju Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Inače, Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) danas je upozorila da velik broj korisnika potpora iz Europskog socijalnog fonda zaprima obavijesti da će im sredstava koja su im ranije već odobrena u sklopu Zahtjeva za nadoknadom sredstava (ZNS) u velikoj mjeri biti uskraćena prilikom isplate."ZNS-ovi" se, uz kvartalna izvješća, svaka tri mjeseca šalju posredničkom tijelu razine 2 na provjeru i odobrenje troškova koji su nastali prilikom provedbe projekta. U obavijesti posredničkih tijela stoji da će se dio već odobrenih sredstava prilikom isplate umanjiti za dio predujma s početka provedbe projekta, naveli su iz HUP-a.

Projekti financirani sredstvima Europskog socijalnog fonda u velikoj se mjeri financiraju 100-postotnim intenzitetom, što znači da korisnici tih sredstava ne budžetiraju svoju participaciju u projektima, pojašnjavaju iz HUP-a. Predujam kod ESF projekata u pravilu iznosi 40 posto, a treba korisniku osigurati likvidnost za projektne aktivnosti jer ih sami ne bi mogli financirati. I u pravilu, kada bi isplate predujma i kasnije zahtjeva za nadoknadu sredstava bile u propisanim rokovima, ove izmjene ne bi stvarale veće poteškoće. No kako u praksi isplate kod ESF projekata kasne i preko pola godine, neplanirana umanjenja isplata mogla bi ugasiti mnoge projekte, upozorili su iz HUP-a.

 S obzirom da se u pravilu "pravdanje" predujma (odnosno umanjenje odobrenih iznosa za isplatu) u projektima financiranim od Europskog socijalnog fonda izvršava tek krajem provedbe projekata, ni ugovorima, kao niti ranijim slučajevima u praksi, nije predviđeno ranije "pravdanje" predujma, ovim presedanom nameće se pitanje ispravnosti i transparentnosti postupanja državnih institucija koji upravljaju europskim novcem i koji krajnjim korisnicima trebaju biti od koristi, a ne na štetu, naveli su iz HUP-a.