Dnevne novosti

Hanfa: Članovima mirovinskih fondova drugog stupa uplaćeno 57 milijuna kuna

12.05.2020 07:25 ZAGREB, 11. svibnja 2020. (Hina) - Članovima mirovinskih fondova drugog stupa uplaćeno je početkom svibnja 57,6 milijuna kuna ranije zaračunate naknade za upravljanje, čime je smanjen stvarni iznos naplaćene naknade, izvijestila je u ponedjeljak Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
Izmjenama Zakona o obveznim mirovinskim fondovima koje su stupile na snagu 1. siječnja 2019. godine, pojašnjavaju iz Hanfe, predviđeno je da mirovinsko društvo koje upravlja obveznim mirovinskim fondom mora na račun Središnjeg registra osiguranika (REGOS) vratiti određeni postotak više naplaćene naknade za upravljanje iz prošle godine, a taj se iznos onda raspodjeljuje na sve obvezne mirovinske fondove, razmjerno njihovoj veličini. 

REGOS najkasnije do 5. svibnja u godini preraspodjeljuje navedeni iznos na sve mirovinske fondove. To je ove godine po prvi puta provedeno za više naplaćenu upravljačku naknadu u 2019. godini, navodi se u priopćenju. Pritom, mirovinsko društvo ima pravo na iznos naknade za upravljanje u iznosu od 20 posto ukupno naplaćenog iznosa naknade za upravljanje od strane svih mirovinskih društava u RH u prethodnoj kalendarskoj godini. Ukoliko društvo tijekom godišnjeg obračunskog razdoblja naplati naknadu za upravljanje koja čini više od tih 20 posto ono je dužno najkasnije do 30. travnja iduće kalendarske godine 55 posto tako više naplaćenog iznosa uplatiti na račun REGOS-a, a kako bi se izvršila preraspodjela sredstava, pojašnjavaju iz Hanfe. 

REGOS će zaprimljeni iznos do najkasnije 5. svibnja rasporediti na sve mirovinske fondove u Republici Hrvatskoj, razmjerno njihovoj veličini, promatranoj prema neto vrijednosti imovine pojedinog mirovinskog fonda na dan raspodjele sredstava, dodaje se.

U skladu s navedenim te prema izračunima za 2019. godinu, Erste mirovinsko društvo i PBZ CO mirovinsko društvo nisu bili u obvezi uplatiti višak upravljačke naknade, dok je AZ uplatio 36,14 milijuna kuna, a Raiffeisen mirovinsko društvo 21,44 milijuna kuna, kažu iz Hanfe.Hanfa je 5. svibnja 2020. REGOS-u dostavila neto vrijednosti imovine obveznih mirovinskih fondova, a on je istoga dana napravio preraspodjelu tih sredstava u sve obvezne mirovinske fondove (kategorija A, B i C), razmjerno njihovoj veličini, čime je u potpunosti izvršena propisana zakonska obaveza za 2019. godinu, napominje se. 

Iz Hanfe podsjećaju da su zbog izmjena Zakona o obveznim mirovinskim fondovima i Zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima, koje su stupile na snagu s prvim danom prošle godine, donijeli i izmijenili niz pravilnika koji pobliže reguliraju rad i poslovanje mirovinskih fondova, a primjerice se odnose i na informiranje članova, kao i upravljanje imovinom mirovinskih fondova.

Inače, kako stoji u priopćenju, vrijednost neto imovine obveznih mirovinskih fondova krajem ožujka 2020. godine iznosila je 108,6 milijardi kuna, a ti fondovi su imali više od dva milijuna članova.Neto imovina dobrovoljnih mirovinskih fondova doseže pak 5,9 milijardi kuna, a broje oko 370 tisuća članova.