Dnevne novosti

Vlada: Do 20.000 kuna hitne pomoći kućanstvima stradalima u potresu

08.05.2020 07:26 ZAGREB, 7. svibnja 2020. (Hina) - Za privremenu i nužnu zaštitu i popravak zgrada oštećenih potresom na području Zagreba i okolice Vlada je kao hitnu mjeru osigurala do 20.000 kuna po domaćinstvu, a na sjednici u četvrtak najavljeno je da će uskoro u skraćenu proceduru javnog savjetovanja uputiti Zakon o obnovi zgrada.
Ukupno je riječ o iznosu od 141 milijun kuna - 100 milijuna kuna osigurano je rebalansom proračuna na razdjelu Ministarstva graditeljstva, a 41 milijun preraspodjelom unutar Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Finaliziranje Zakona o obnovi oštećenih zgrada

Premijer Andrej Plenković zamolio je nadležne resore da prionu finaliziranju Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu i okolici, a kad tekst bude konsolidiran uslijedit će završni sastanak s Gradom Zagrebom, puštanje zakona "u kraće savjetovanje" i njegovo predstavljanje u Hrvatskom saboru.

Vlada želi da zakonski tekst koji se sprema bude kvalitetan, sveobuhvatan, rekao je premijer te naglasio kako tu nije riječ o poslu koji se radi preko noći."S obzirom na razmjere, šteta je ogromna, puno veća nego što je bilo tko mogao zamisliti", naglasio je Plenković i istaknuo kako stoga cijeli okvir mora biti kvalitetno, dobro urađen te uključiv, cjelovit i učinkovit.

Hrvatska će za saniranje šteta od potresa tražiti i sredstva iz Europskog fonda solidarnosti, a premijer je najavio da će se vjerojatno "ići u šire međunarodne angažmane, s obzirom na ukupni iznos šteta". Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja zajedno s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije već radi na pripremi dokumentacije.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar podsjetio je kako je Vlada od prvog dana rekla da će pomoći ljudima koji su stradali u razornom potresu 22. ožujka. U izradi Zakona kroz brojne sastanke pokušali su u kratkom roku naći odgovore na pojedine nelogičnosti koje traju i više od 10 godina, a potresom su isplivale na površinu, kaže Štromar.

Pomaganje građanima da imaju krov nad glavom i toplu vodu

Današnja odluka je samo početak u obnovi, naglasio je. Odlukom se pomaže građanima kako bi imali osnovno - krov nad glavom i toplu vodu, i to svakom oštećenom kućanstvu s iznosom do 20.000 kuna. "Obnova će trajati godinama, pogotovo obnova zaštićenih kulturnih spomenika, simbola Zagreba, ali ljudi koji su ostali bez doma ne mogu toliko čekati. Zato je bitno vratiti im sigurnost, smjestiti one koji neće tako brzo moći u svoje kuće i stanove i omogućiti im osnovne uvjete za život", rekao je.

Odlukom se uređuju oblici pomoći namijenjeni za privremenu i nužnu zaštitu i popravak zgrada na području Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, odnosno za privremenu i nužnu zaštitu i popravak oštećenja obiteljskih kuća, stambeno-poslovnih i višestambenih zgrada. Novac će  biti namijenjen, objasnio je Štromar, za financiranje sanacije dimnjaka i ugradnju novih bojlera, kao i za popravak ili zamjenu zabatnog zida, popravak dizala te nužnu privremenu zaštitu zgrade od utjecaja atmosferilija i uklanjanje opasnih dijelova zgrade koji mogu ugroziti život ili zdravlje ljudi.

Ministarstvo graditeljstva osigurat će 12.000 kuna po kućanstvu za obnovu, a Fond zaštite okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirat će ugradnju kondenzacijskih bojlera s 80 posto od ukupnog iznosa, do iznosa od 8000 kuna po kućanstvu. Vodit će se i briga o transparentnosti trošenja tog novca, istaknuo je Štromar, pa je predviđena izrade aplikacije koja će omogućiti uvid u realnom vremenu svim institucijama i zainteresiranoj javnosti.

Vlada je donijela i odluku o upućivanju financijske pomoći za globalnu borbu protiv koronavirusa u iznosu od milijun eura, dogovorenu na međunarodnoj konferenciji, koja je održana u Bruxellesu 4. svibnja u organizaciji Europske komisije. 

Nacionalna mirovina u iznosu od 800 kuna

U saborsku proceduru Vlada je uputila prijedlog Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe, kojim se predlaže da od 1. siječnja 2021. godine nacionalna mirovina za starije od 65 godina, koji imaju prebivalište u Hrvatskoj u neprekinutom trajanju 20 godina, nisu korisnici mirovine i nisu zaposleni, iznosi 800 kuna. U rujnu 2017. godine donesena je Strategija za starije osobe za razdoblje od 2017. do 2020. godine, u kojoj je predviđeno uvođenje nacionalne mirovine za one koji ne ostvaruju mirovinu temeljem prethodnog rada i plaćenih doprinosa.

Premijer Plenković izvijestio je kako je, zajedno s ovim iznosom, Hrvatska za financiranje istraživanja u dijagnostici, liječenju i na pronalasku cjepiva protiv koronavirusa ukupno izdvojila tri milijuna eura.Vlada je usvojila i izvješće o vladavini prava u Hrvatskoj za potrebe izrade Godišnjeg izvješća Europske komisije o vladavini prava u državama članicama Europske unije. Riječ je o novom mehanizmu EK-a, koji se po prvi puta radi, naveo je premijer Plenković, a izvješće je napravljeno u suradnji više resora. "Vezano je za područje pravosuđa, borbu protiv korupcije, pluralizam medija te općenito za podjelu vlasti i pomalo podsjeća na vrijeme pristupnih pregovora… Smatram da je jako dobro da prihvatimo ovo izvješće i dostavimo EK-u i budemo u potpunosti transparentni", rekao je.