Dnevne novosti

HUO: Centar za mirenje omogućio rješavanje sporova digitalnim putem

06.05.2020 07:20 ZAGREB, 5. svibnja 2020. (Hina) - Centar za mirenje pri Hrvatskom uredu za osiguranje (HUO) omogućio je građanima, u krizi uzrokovanoj pandemijom covid-19, online rješavanje sporova iz osigurateljnih i odštetnih odnosa, a taj je postupak besplatan, priopćili su u utorak iz HUO-a.

"Postupak mirenja pred Centrom za mirenje je u cijelosti besplatan za osiguranike, ugovaratelje osiguranja i oštećene osobe. Sve troškove postupka mirenja snosi društvo za osiguranje koje je iniciralo odnosno koje je pristalo na provođenje postupka mirenja, bez obzira na ishod postupka", navodi se u priopćenju. Iz HUO-a ističu da internetskim rješavanjem sporova Centar za mirenje pri HUO-u omogućuje potrošačima da na jednostavan, brz i učinkovit način pokrenu postupak mirenja i riješe spor.

Podsjećaju i kako je odlukom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Centar za mirenje notificiran kao tijelo za alternativno rješavanje potrošačkih sporova domaćih i prekograničnih online i offline potrošačkih sporova koji proizlaze iz osigurateljnih i odštetnih odnosa između potrošača s boravištem u EU i društva za osiguranje sa sjedištem u Hrvatskoj.

Platforma za internetsko rješavanje sporova jedinstvena je ulazna točka na razini cijele EU te radi po principu upućivanja potrošača odnosno sporova nacionalnim tijelima za alternativno rješavanje sporova koja su povezana s platformom i koja su države članice notificirale u skladu s kriterijima kvalitete, a o čemu je obaviještena Europska komisija.

Postupak mirenja, kako pojašnjavaju iz HUO-a, pokreće se podnošenjem prijedloga za provođenje postupka mirenja koji se dostavlja suprotnoj strani kako bi se u roku od 15 dana od dana dostave izjasnila pristaje li na mirenje. Prijedlog za provođenje postupka mirenja može se dostaviti e-mailom. Komunikacija sa strankama odvija se prvenstveno telefonom odnosno elektronskom poštom te se na taj način ubrzava cjelokupni postupak i izbjegava nepotrebno odugovlačenje postupka, navodi se u priopćenju.

Prijedlog za provođenje postupka mirenja je potrebno popuniti traženim podacima i proslijediti Centru za mirenje, bez dostavljanja dodatne popratne dokumentacije. Po zaprimljenom pristanku na prijedlog za provođenje postupka mirenja, sastanak mirenja se zakazuje u roku od par dana.

Najčešće se postupak mirenja okončava već pri prvom sastanku stranaka, a čak preko 70 posto postupaka mirenja provedenih u 13 godina rada Centra za mirenje uspješno su okončani zaključenjem nagodbi, navode iz HUO-a. Napominju i kako je mirenje moguće provesti i za sporove u kojima je u tijeku sudski postupak.