Dnevne novosti

EK pripremio prijedlog o državnim kreditima za kompanije pogođene pandemijom

28.04.2020 07:00 BRUXELLES, 27. travnja 2020. (Hina/Reuters) - Europska komisija prihvatila je i razradila prijedloge da se vladama Europske unije omogući odobravanje kredita kompanijama teško pogođenima pandemijom koronavirusa, prema tvrdnjama neimenovanog izvora.
Prijedloge je Bruxellesu uputilo nekoliko zemalja EU-a, izjavilo je u subotu za Reuters nekoliko izravno upućenih izvora, ne želeći navoditi detalje.

Komisija je sročila mjeru prema kojoj bi vlade kompanijama mogle odobravati kredite u visini do pet posto godišnjih prihoda ili do 40 posto godišnjeg troška plaća, precizirao je u nedjelju anonimni izvor.

Limit vezan za prihode odnosno trošak plaća mogao bi se još promijeniti budući da europski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja trenutno traži povratne informacije zemalja o EU-a o iznesenom prijedlogu.

Vlade bi kredite odobravale uz stroge uvjete budući da bi se u slučaju likvidacije tvrtke tretirali kao potraživanje s nižim prioritetom naplate, što znači da bi uključivali značajan rizik.