Dnevne novosti

Bošnjaković nije otkrio koga će Vlada predložiti za novog glavnog državnog odvjetnika

28.04.2020 07:25 ZAGREB, 27. travnja 2020. (Hina) - Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u ponedjeljak nije odgovorio kada bi mogao biti izabran novi glavni državni odvjetnik, kao ni je li Vlada odlučila koga će nakon obavljenih razgovora sa šest kandidata za tu dužnost predložiti Hrvatskom saboru.
"Vidjet ćemo. Ovih dana ćemo sve izanalizirati", kazao je Bošnjaković u izjavi novinarima ispred sjedišta Vlade gdje je Povjerenstvo za utvrđivanje prijedloga kandidata za glavnog državnog odvjetnika u ponedjeljak razgovaralo sa šest pravnika koji su se prijavili na javni poziv za tu dužnost.

Na poziv koji je u ožujku raspisalo Državnoodvjetničko vijeće javili su se zamjenica glavnog državnog odvjetnika Zlata Hrvoj Šipek, zamjenik splitskog županijskog državnog odvjetnika Nikša Wagner, odvjetnici Veljko Miljević, Mladen Dragičević, Marija Cvitanušić te bivši odvjetnik Marko Bonifačić. S njima su uz Bošnjakovića i premijera Andreja Plenkovića razgovarali potpredsjednici Vlade i ministri unutarnjih poslova i financija Davor Božinović i Zdravko Marić, ministar uprave Ivan Malenica te ministar državne imovine Mario Banožić.

Bošnjaković: Kad se dojmovi slegnu idemo u postupak

"Bilo je tu zanimljivih odgovora. Mi ćemo to u sljedećim danima izanalizirati... da se dojmovi slegnu i nakon toga ćemo ići u postupak", kazao je Bošnjaković u izjavi novinarima. Rekao je da su kandidati odgovarali na niz pitanja, od organizacije i prostora za unaprijeđenje rada Državnog odvjetništva (DORH), do procesuiranja ratnih zločina i međunarodnih arbitraža "koje postaju sve značajniji dio posla".

Na Vladin prijedlog glavnog državnog odvjetnika imenuje Hrvatski sabor na vrijeme od četiri godine, uz prethodno mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe. Bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić podnio je ostavku 19. veljače nakon što se otkrilo da je bio član masonske lože.

Hrvoj Šipek mediji navode kao naizgledniju novu čelnicu DORH-a

Do novog izbora Državno odvjetništvo vodi Jelenićeva prva zamjenica Zlata Hrvoj Šipek koju u medijima navode kao najizgledniju novu čelnicu DORH-a. Odgovarajući na novinarska pitanja ona je nakon razgovora kazala da je optimistična te da iz Vlade nije "dobila mig" da se prijavi na natječaj. Govoreći o radu DORH-a od Jelenićeve ostavke kazala je da je zadovoljna što su uspjeli učiniti, unatoč epidemiji i potres u kojem je oštećeno sjedište tog tijela.

Ocijenila je i da je važno da na čelu DORH-a bude netko tko razumije sustav jer u javnosti nema dovoljno spoznaja što to tijelo radi."Jelenić dobro radi svoj posao""Svi to vide kroz pojedinačne predmete, a Državno odvjetništvo kao hijerarhijsko ustrojeno pravosudno tijelo ima niz zadaća koje treba obavljati". Na pitanje treba li Dražen Jelenić ostati zamjenik glavnog državnog odvjetnika Hrvoj Šipek je kazala da sve ovisi o tome je li i dalje član masonske lože ili nije. "Ja sam ga pitala, a on je rekao da nije. Članstvo u loži je pitanje etičkog kodeksa i da li netko tko obnaša dužnost zamjenika državnog odvjetnika može biti član polutajne informacije", kazala je Hrvoj Šipek ocjenjujući da Jelenić dobro radi svoj posao.