Dnevne novosti

Sabor o produljenju valjanosti osobnih iskaznica, vozačkih dozvola...

06.04.2020 07:30 SABORNICA
ZAGREB, 5. travnja 2020. (Hina) - Hrvatski sabor, koji nastavlja zasjedati, danas će raspraviti paket od četiri zakona kojima se produljuje rok trajanja osobnih iskaznica i drugih dozvola, a sve s ciljem da u epidemiji koronavurisa, što manje građana dolazi na šaltere policijskih postaja, odnosno ostane doma.  
U paketu, koji je vezan uz rad Ministarstva unutarnjih poslova, dopune su zakona o putnim ispravama, o osobnoj iskaznici, o sigurnosti prometa na cestama te o nabavi i posjedovanju oružja građana. Svim građanima, kojima osobna iskaznica istekne za trajanja epidemije, ona će vrijediti i 30 dana po njenom prestanku. Građanin koji je već podnio zahtjev za novu osobnu iskaznicu, a nije ju preuzeo, moći će to učiniti 30 dana nakon epidemije. Isto vrijedi i za vozačku dozvolu, za odjave vozila, podizanje već izdanih dozvola i dokumenata o nadzornom pregledu.

Novi rokovi ne vrijede za tehnički pregled i registraciju vozila. Njih će građani i gospodarski subjekti i dalje obavljati u propisanim rokovima zbog sigurnosti prometa na cestama, objasnio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Dopunama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja, vlasnicima oružja omogućit će se korištenje ranije izdanih oružnih listova koji će se smatrati valjanim najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije. Do 30 dana nakon prestanka epidemije omogućit će im se i još neke radnje koje moraju napraviti u zadanim rokovima, primjerice podnošenje zahtjeva za izdavanje oružnog lista, dostavljanje uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti itd.

Građanima će se za trajanja epidemije omogućiti i korištenje putovnice kojoj istekne rok, a najdulje 30 dana od dana po njenom prestanka. Time se prvenstveno ide na ruku hrvatskim državljanima kojima putovnica istekne za trajanja epidemije, a nalaze se u inozemstvu.

Sabor će danas raspraviti i dopune Zakona o poljoprivredi kojima bi poljoprivrednici, pogođeni epidemijom, dobili mogućnost odgode plaćanja po zahtjevima za povrat, dugoročniju otplatu po utvrđenim rokovima - umjesto do godinu dana na tri godine itd. U ovim teškim vremenima, kad im treba osigurati likvidnost, omogućit će im se i izbjegavanje poravnavanja za izravna plaćanja tako da će se im se isplaćivati puno izravno plaćanje, a dug usmjeriti na otplatu u dužem vremenu, objasnila je ministrica poljoprivrede Marija  Vučković.

U utorak se glasuje u hotelu Westin  

Sabor će u utorak raspravljati o amandmanima na te, ali i druge zakone iz Vladina travanjskog paketa pomoći gospodarstvu pogođenom epidemijom, te glasovati o samim zakonima. Nakon toga, raspravit će i SDP-ov zakonski paket pomoći gospodarstvu.

Umjesto u staroj Ininoj zgradi u Šubićevoj ulici, gdje zasjeda od potresa koji mu je oštetio matičnu zgradu, Sabor će u utorak zasjedati u hotelu Westin, kako biu dvorani mogli biti nazočni svi zastupnici. Naime, zbog strogih mjera zaštite od zaraze koronavirusom, na saborskim raspravama do sada je bilo najviše 30-ak zastupnika, dva iz svakog kluba, s tim da moraju poštovati propisanu udaljenost, nemaju stolove za rad, a govornica za koju izlaze dezinficira se poslije svakog zastupnika.

U svoju zgradu na Trgu svetog Marka, Sabor bi se mogao vratiti nakon Uskrsa.„Prema informacijama koje sam dobio, 15. travnja, kada nastavljamo saborsku sjednicu, mogli bismo biti u zgradi Sabora jer se popravljaju napukline u stropu u sabornici i nadam se da će do tog datuma biti sve spremno da se vratimo u našu zgradu“, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.