Dnevne novosti

Odvjetnička komora: Nije promijenjen kolektivni ugovor za vježbenike

01.04.2020 08:00 ZAGREB, 31. ožujka 2020. (Hina) - Hrvatska odvjetnička komora (HOK) u utorak je izvijestila da nije došlo do promjene Kolektivnog ugovora za odvjetničke vježbenike pa tako ni smanjenja njihovih plaća.

"Do promjene Kolektivnog ugovora za odvjetničke vježbenike nije došlo i takav akt o izmjenama Kolektivnog ugovora nikada nitko u ime Hrvatske odvjetničke komore te odvjetnika poslodavaca nije potpisao". Stoga je neistina da bi HOK 'iskoristila situaciju' i 'zloupotrijebila situaciju u svoju korist' pa se takvim neistinama i insinuacijama nanosi šteta odvjetničkoj službi u cjelini", navode u priopćenju.

Pojašnjavaju da se odredbama Kolektivnog ugovora uz ostala prava i obveze, uređuju minimalne plaće odvjetničkih vježbenika pa su tako one utvrđene za odvjetničkog vježbenika koji nema položen pravosudni ispit u iznosu od 5.500 kuna bruto, odnosno 6.600 kuna bruto za odvjetničke vježbenike s položenim pravosudnim ispitom. Plaća po kolektivnom ugovoru je minimalna, a visina plaće odvjetničkog vježbenika se utvrđuje ugovorom o radu koji odvjetnički vježbenik sklapa s principalom.

"S obzirom na to da je odvjetništvo zbog poznatih okolnosti prestalo raditi i ostvarivati prihode, u cilju da se sačuva zaposlenost odvjetničkih vježbenika, učinjena je ponuda da se privremeno u razdoblju od 1. 4. do 31. 8. 2020. smanje minimalne plaće odvjetničkih vježbenika za cca. 26 posto. To je bila ponuda. Autonomno je pravo Udruge odvjetničkih vježbenika da u skladu sa svojim aktima primljenu ponudu razmotri, prihvati ili odbije. Postupak po kojem se to čini provodi Udruga odvjetničkih vježbenika, a ne Hrvatska odvjetnička komora", stoji u priopćenju.