Dnevne novosti

Državni inspektorat obavio 390 inspekcijskih nadzora, 63 još u tijeku

27.03.2020 07:20 ZAGREB, 26. ožujka 2020. (Hina) - Tržišni inspektori Državnog inspektorata zaključno s današnjim danom obavili su 390 inspekcijska nadzora gospodarskih subjekata, a 63 inspekcijska nadzora su u tijeku te se utvrđuju činjenice, objavili su u četvrtak iz Državnog inspektorata.
Iz Državnog inspektorata navode i da u nadzorima nad 28 gospodarskih subjekata postoji osnovana sumnja u povrede odluke Vlade o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode, Zakona o iznimnim mjerama kontrole cijena i Zakona o zaštiti potrošača, u dijelu kojima se uređuje nepoštena poslovna praksa trgovca, odnosno povećanje cijena proizvoda (dječja hrana, dječje pelene, tjestenina, brašno, jestivo ulje, šećer, sol, riža, mesne konzerve, jaja, riblje konzerve, voda za piće, zaštitne rukavice, deterdženti za rublje te sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku).

Kod pojedinih gospodarskih subjekta utvrđene su nepravilnosti zbog povećanja nabavne cijene od strane dobavljača te su inspekcijski nadzori usmjereni i prema dobavljačima. To znači, kako objašnjavaju, da se kod pojedinih veletrgovaca obavljaju nadzori s aspekta zaračunatih vrlo visokih marža za proizvode zaštitne maske i dezinfekcijska sredstva za ruke.

Vezano uz nepridržavanje mjera zaštite radnika i osoba na radu od epidemije Covid-19, Državni inspektorat je zaprimio 26 prijava protiv pojedinih poslodavaca.Inspektori zaštite na radu su obavili 16 inspekcijskih nadzora inspektora rada te je kod 4 poslodavca utvrđeno nepridržavanje mjera Stožera civilne zaštite. Tim poslodavcima je doneseno rješenje o zabrani obavljanja radnih postupaka protivno propisima, a postupanje po ostalih 10 prijava je u tijeku, ističu iz Državnog inspektorata.

Tvrde i kako Državni inspektorat funkcionira po načelu transparentnosti te distinkcije između blažih i ozbiljnijih prekršaja. "Zalažemo se i zalagat ćemo se za prevenciju, edukaciju i partnerski odnos sa subjektima", poručili su.Neprimjerena komunikacija HUP-Udruge trgovineIz Državnog inspektorata su očitovali na priopćenje HUP-Udruge trgovine koja je danas poručila da nadzori i kontrole iz područja rada Državnog inspektorata trebaju biti primjereni izvanrednim okolnostima i otežanim uvjetima poslovanja te da pristup mora biti konstruktivan, a ne represivan. Takav način komunikacije HUP Udruge trgovine u Državnom inspektoratu su ocijenili "neprimjerenim te u suprotnosti rada i djelovanja Državnog inspektorata, a to je partnerski odnos i otvorena interna komunikacija".

Iz Državnog inspektorata drže kako su navodi HUP-Udruge trgovine kao što je zahtjev da "Državni inspektorat na cijelom području Hrvatske bude usklađen s uputama Nacionalnog stožera… da se legalnim gospodarskim subjektima, kao što su trgovina hranom i promet lijekova, osigura slobodan protok, prodaja, dostava jer je ciklus kretanje robe u tim sektorima izrazito kratak i vrlo pojačan" te preporuke direktorice HUP-Udruge trgovine da "aktivnosti Inspektorata trebaju biti usmjerene na davanje prethodnih upozorenja i mogućnostima davanja roka da se isprave zamijećeni nedostaci" proizašli iz "nedovoljnog znanja, razumijevanja i realnog sagledavanja situacije u kojoj su građani Hrvatske u vrijeme epidemije bolesti COVID-19".

Vezano uz konkretne inspekcijske nadzore na koje se referira HUP-Udruga trgovine, iz Državnog inspektorata napominju da uvažavaju izvanredne okolnosti pa i u djelu dostave neophodne dokumentacije za utvrđivanje činjenica.Poželjno je i da HUP Udruga trgovine jednako tako uvaži okolnosti u kojima se nalaze i inspektori Držanog inspektorata koji kontinuirano obavljaju inspekcijske nadzore u cilju zaštite svih hrvatskih građana za vrijeme epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, zaključuje se u priopćenju Državnog inspektorata.

HUP-Udruga trgovine: Inspekcijske nadzore prilagoditi okolnostima i otežanim uvjetima

HUP-Udruga trgovine ranije je poručila da nadzori i kontrole iz područja rada Državnog inspektorata trebaju biti primjereni izvanrednim okolnostima i otežanim uvjetima poslovanja te da pristup mora biti konstruktivan, a ne represivan. "S obzirom da je cijeli lanac opskrbe hranom, od proizvođača, distributera, trgovaca, transporta i dostave, pod značajnim pritiskom, HUP-Udruga trgovine zahtijeva da Državni inspektorat na cijelom području Hrvatske bude usklađen s uputama Nacionalnog stožera. 

Ukoliko su prepoznate aktivnosti crnog tržišta, iz Udruge trgovine apeliraju na inspektorat da se evidentiraju i sankcioniraju te da se legalnim gospodarskim subjektima, kao što su trgovina hranom i promet lijekova, osigura slobodan protok, prodaja, dostava jer je ciklus kretanje robe u tim sektorima izrazito kratak i vrlo pojačan", navodi se u priopćenju.Iz HUP-Udruge trgovine apeliraju da nadzori i kontrole iz područja rada Državnog inspektorata budu primjereni izvanrednim okolnostima i otežanim uvjetima poslovanja gospodarskih subjekata.

"Aktivnosti Inspektorata trebaju biti usmjerene na davanje prethodnih upozorenja i mogućnostima davanja roka da se isprave zamijećeni nedostaci", istaknula je u priopćenju direktorica HUP-Udruge trgovine Sanja Smoljak Katić.