Dnevne novosti

EK: Mađarski nacrt zakona o izvanrednom stanju mora biti "srazmjeran i nužan"

24.03.2020 07:00 BRUXELLES, 23. ožujka 2020. (Hina/AFP) - Europska komisija je u ponedjeljak istaknula da nacrt zakona o produljenju izvanrednog stanja u Mađarskoj radi suzbijanja pandemije novog koronavirusa mora biti "srazmjeran i prijeko potreban".
U odgovoru na novinarski upit na dnevnoj tiskovnoj konferenciji u Bruxellesu, glasnogovornik Komisije Christian Wigand nije htio komentirati taj nacrt zakona koji je u parlament uputila vlada Viktora Orbana i koji bi joj trebao omogućićiti da vlada putem izvršnih uredbi za vrijeme dugotrajnog izvanrednog stanja. 

No "u načelu", rekao je, "svaka izvanredna mjera koja se donosi kao odgovor na krizu (koronavirusa) mora biti u skladu s međunarodnim i europskim obvezama na polju ljudskih prava a ponajprije mora biti srazmjerna i prijeko potrebna".Ujedno je istaknuo da izvanredne mjere moraju biti privremene "kako bi se odgovorilo na tu iznimnu kriznu situaciju".

Vlada Viktora Orbana, koju Europljani optužuju da ne poštuje vladavinu prava, redovito je na meti kritike.Glasnogovornik je podsjetio da "demokracija ne može funkcionirati bez slobodnih i neovisnih medija" a mađarski nacrt zakona predviđa uvođenje zatvorske kazne za objavljivanje "lažnih vijesti". "U vrijeme krize još je važnije da novinari mogu pošteno i savjesno obavljati svoj posao kako bi se spriječilo krivo informiranje i kako bi se Europljanima osigurao pristup važnim informacijama", dodao je Christian Wigand. 

Nacrt zakona koji je objavljen u petak navečer oštro su kritizirale mađarska oporba i organizacije za ljudska prava. "Neograničene ovlasti nisu rješenje", reagirale su neke nevladine organizacije, pa tako i Amnesty international, u zajedničkom priopćenju u kojemu traže da se izvanredno stanje vremenski ograniči, istaknuvši da i u krizna vremena "građani imaju temeljna prava".

Socijalistička stranka (MSZP) upozorila je da taj zakon "Mađarsku i mađarski narod prepušta hirovima Viktora Orbana na neograničeno vrijeme". Premijerova većina u ponedjeljak nije uspjela progurati zakon u hitnom postupku.

No zakon će se zacijelo donijeti na redovitoj sjednici koja bi se trebala održati idućeg tjedna zahvaljujući dvotrećinskoj većini koju premijer ima u parlamentu. "Riješit ćemo krizu bez vas", rekao je premijer oporbi dodajući da je "obrana (od virusa) nemoguća uz propise koji su na snazi u mirno doba".