Dnevne novosti

EU ministri prometa usvojili Opatijsku deklaraciju

12.03.2020 07:30 OPATIJA, 11. ožujka 2020. (Hina), Opatijska deklaracija, kojom su obuhvaćeni glavni prioriteti i smjernice u pomorstvu - zaštita okoliša, digitalizacija, ljudski resursi, sigurnost i konkurentnost, usvojena je u srijedu u Opatiji na neformalnom sastanku ministara prometa država članica Europske unije (EU).
Ministar mora, pomorstva i infrastrukture Oleg Butković rekao je da je potpisivanje Opatijske deklaracije korak ka realizaciji zelene evolucije pomorstva te da se ta deklaracija zasniva na pet ključnih točaka, a to su zaštita okoliša, digitalizacija, ljudski resursi, sigurnost i konkurentnost.

"Tih pet ključnih poglavlja zapravo oslikavaju trenutnu situaciju kada je riječ o svim izazovima za pomorstvo i unutarnju plovidbu, u Europskoj uniji i globalno," kazao je. Dodao je da će, nakon sastanka i potpisivanja deklaracije, svi zaključci biti na Vijeću ministara koje će se održati za vrijeme predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, negdje u lipnju.

Ministar Butković ocijenio je da je neformalni sastanak ministara prometa država članica Europske unije bio prilika za nastavak rasprave o politikama na temu očuvanja konkurentnosti, postizanju ambicioznih ciljeva za zaštitu okoliša, za očuvanje konkurentnosti europskog pomorstva u kontekstu Zelenog pakta, kojeg je Europska komisije komisija s ciljem smanjivanja emisije stakleničkih plinova do 2030. te ulaganje u zelene tehnologije i u zaštitu okoliša.

Povjerenica za promet Adina Valean ocijenila je da je skup u Opatiji bio vrlo uspješan te da je jednoglasno usvajanje deklaracije pozitivan znak, kojim se i pomorski sektor stavlja u zelenu agendu, koja će obvezivati kada se budu donosile odredbe o alternativnim gorivima. Butković je u nastavku izvijestio da su sudionici sastanka razgovarali i epidemiji koronavirusa, koja je pogodila Europu, susjedne zemlje i Hrvatsku.

"U tom smislu smo definitivno na raspolaganju, u sljedećim danima ćemo, u suradnji s Europskom komisijom, sazvati i Vijeće ministara, vjerojatno putem video konferencije, kako bi sve integrirali, saslušali sve zemlje, vidjeli kakvo je stanje te kako bi se našla jedna zajednička platforma, kako bi se s jedne strane i dalje održavao nesmetani transport i protok roba, ali i uvažavajući svaku zemlju članicu i sve mjere koje ona mora provoditi na prostoru svoje države", najavio je.

Na pitanje o problemima hrvatskih pomoraca na povratku kućama nakon što im istekne ugovor, ministar Butković je rekao da su u Ministarstvu u svakodnevnom kontaktu sa Sindikatom pomoraca Hrvatske i Udrugom Mare nostrum te da će do kraja dana vjerojatno biti izdano priopćenje u vezi s tom temom.

"Napravit ćemo sve da tu situaciju pokušamo uspješno privesti uspješno kraju, da se ljudi mogu vratiti, no, to je sada i stvar stožera i nacionalne razine, tako da je potrebno sve koordinirati," rekao je. Neformalni sastanak ministara prometa držva članica Europske unije održan je u srijedu u sklopu dvodnevne Pomorske konferencije, koju je, u sklopu predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, organiziralo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Na konferencij su sudjelovali predstavnici europskih udruženja brodara, posrednika pri zapošljavanju pomoraca, brodogradilišta i drugi predstavnici svjetske pomorske industrije, predstavnici Međunarodne pomorske organizacije, Europske agencije za pomorsku sigurnost i drugi, a raspravljalos se o digitalizaciji u pomorstvu, jačanju statusa pomorskih zvanja, o sigurnosti te zaštiti morskog okoliša.