Dnevne novosti

Frontex očekuje zaoštravanje situacije na vanjskim granicama EU

03.03.2020 07:00 BERLIN, 2. ožujka 2020. (Hina) - Agencija za zaštitu vanjskih granica Europske unije Frontex očekuje snažno zaoštravanje stanja na vanjskim granicama EU-a, prenosi u ponedjeljak njemački dnevnik „Die Welt“ citirajući povjerljivo izvješće te agencije. 
„U sljedećim danima će biti teško zaustaviti rijeku ljudi koji su krenuli prema Grčkoj i Bugarskoj“, stoji u procjeni Frontexa, kako prenosi Die Welt.U dokumentu se nadalje navodi kako će biti teško zaustaviti pritisak migranata „čak i ako turske vlasti ponovno zatvore granice“. Frontex je sigurnosnu situaciju na tursko-grčkoj granici ocijenio kao alarmantnu. U pokretanju migrantskih masa važnu ulogu, kako se navodi, igraju i društvene mreže. „Vijesti koje se prenose preko društvenih mreža povećavaju mogućnost masovnog pokretanja iz Turske u smjeru granica EU“, stoji u procjeni Frontexa.

Njemačka vlada je priopćila kako je, vezano uz novonastalu situaciju na vanjskim granicama Europske unije, njemačka kancelarka Angela Merkel telefonski razgovarala sa svojim bugarskim kolegom Bojkom Borisovom.Migrantska kretanja bit će i tema na redovitom godišnjem Sastanku na vrhu o integraciji, koji se u ponedjeljak održava u uredu kancelarke.  

U Njemačkoj opet svađa o primanju izbjeglica

Savez njemačkih općina je upozorio na mogućnost ponavljanja situacije iz 2015.„Njemačke općine više ne bi bile u stanju izdržati dolazak onoliko izbjeglica kao što je to bio slučaj 2015. i 2016.“, priopćio je Savez općina.Humanitarne organizacije poput Pro Asyla i njemačka stranka Zeleni istodobno smatraju kako još uvijek ima dovoljno općina i gradova koji „imaju kapaciteta“ i koji bi bili spremni na prihvat dijela izbjeglica s grčkih otoka.Konzervativno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD), čija popularnost je porasla nakon izbjegličke krize, optužila je stranku Zeleni da svojim zahtjevom za prihvaćanjem migranata preuzimaju „ulogu Erdoganovih asistenata“.„Zeleni pomažu Erdoganu koji pokušava ucijeniti Europu novim izbjegličkim valom“, stoji u priopćenju predsjednika zastupničkog kluba AfD-a Alexandra Gaulanda.