Dnevne novosti

Konferencija u Zagrebu: prvi korak prema osnivanju Obavještajnog koledža Europe

27.02.2020 07:10 ZAGREB, 26. veljače 2020. (Hina) - Dvadeset tri zemlje potpisale su u srijedu na konferenciji u Zagrebu pismo namjere o osnivanju Obavještajnog koledža Europe, a ravnatelj SOA-e i organizator događaja Danijel Markić opisao je inicijativu alatom suradnje čiji je cilj sigurna, stabilna i prosperitetna Europa.
"Obavještajni koledž je alat za suradnju, a suradnja je jedini način da Europa ostane sigurna i prosperitetna", istaknuo je u srijedu u hotelu Westin ravnatelj SOA-e Markić. "Sigurna, stabilna i prosperitetna Europa je zajednički cilj", rekao je Markić i dodao da je namjera inicijative da postane "most prema drugim zajednicama".Inicijativa će omogućiti dijalog između europske obavještajne zajednice, donositelja odluka i akademske zajednice.

Markić objašnjava da je "potrebno pronaći bolji način komuniciranja na strateškoj razini" zbog raznolikosti obavještajnih službi. Neke su unutarnje ili vanjske, s policijskim ovlastima ili bez njih, a SOA hibridna služba. Premijer Andrej Plenković opisuje Koledž kao "jako dobar oblik suradnje koji je i otvoreniji nego što je uobičajeno u obavještajnoj službi". Dodaje da se ne radi o operativnoj suradnji, već će se Koledž baviti "strateškim pitanjima, komuniciranjem, obrazovanjem".

Koledž neće funkcionirati kao platforma za razmjenu sigurnosnih i obavještajnih podataka. Sjedište će mu biti u Parizu, a konferencije, seminari i skupovi održavat će se u zemljama koje su se priključile Koledžu. Sudjelovanje u inicijativi ponuđeno je za 30 država, uključujući 27 članica EU-a te Ujedinjeno Kraljevstvo, Norvešku i Švicarsku.

Do sada su 23 zemlje - 22 članice EU-a i Ujedinjeno Kraljevstvo - dale zeleno svjetlo Koledžu, a premijer vjeruje da će se "s vremenom i ostali priključiti". Bugarska, Slovačka, Poljska, Luksemburg i Grčka su zemlje EU-a koje se zasad nisu priključile inicijativi.Ranko Ostojić, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost izjavio je novinarima da se "svijet više ne može promatrati izvan globalne slike" te da "onaj tko vlada informacijom, vlada i situacijom". "Vidite što se događa s novom epidemijom koja može prijeći u pandemiju. Profesionalni, iskusni ljudi koji vladaju informacijom mogu itekako pomoći ukoliko rade to na zakonit način i pomažu donositeljima odluka", istaknuo je Ostojić važnost obavještajnih službi i njihove suradnje s drugim akterima. 

Ideju o osnivanju Koledža pokrenuo je francuski predsjednik Emmanuel Macron govorom na Sorbonni u rujnu 2017. godine o snažnijoj Europi. Macron je tada izrazio potrebu za osnivanjem svojevrsne europske obavještajne akademije gdje bi se obavještajne zajednice članica EU-a zbližavale kroz obuku, obrazovanje i razmjenu.