Dnevne novosti

Sindikat: Radnici gube jer država ne potiče i ne štiti kolektivno pregovaranje

24.02.2020 07:30 RADNICI
ZAGREB, 21. veljače 2020. (Hina) - Najnoviji podaci pokazuju da u Hrvatskoj 120.000 radnika manje nego 2000. godine uživa u pravima iz kolektivnih ugovora, stoga Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) apelira na Vladu da odustane od zadovoljavanja zahtjeva poslodavaca i stvori poticajan zakonodavni okvir za kolektivno pregovaranje.
"Time će se i na strani poslodavaca stvoriti potreba za autonomnim socijalnim dijalogom sa sindikatima, odnosno za uređenje radnih odnosa kolektivnim ugovorima. Kolektivni ugovori, posebice ako su granski i prošireni, pridonose pravednijoj raspodjeli novostvorene vrijednosti i većoj pokrivenosti radnika kolektivnim ugovorima", poručio je u petak predsjednik SSSH-a Mladen Novosel u povodu priopćenja Europske konfederacije sindikata (ETUC).

ETUC navodi najnovije podatke koji pokazuju da je u zemljama EU-a danas 3,3 milijuna manje radnika koji uživaju prava iz kolektivnih ugovora nego što ih je bilo početkom stoljeća. Od 2000. pokrivenost radnika kolektivnim ugovorima pala je u 22 od 27 država članica EU. Posljedica je to, ističe se, hotimičnih politika država članica i Europske komisije, često svjesno sa ciljem slabljenja sindikata, ali i zbog pogrešnog mišljenja da su viša razina prava i velika pokrivenost radnika kolektivnim ugovorima štetni za gospodarstvo.

Podaci govore suprotno - snažni sustavi kolektivnog pregovaranja pridonose višim plaćama, boljim uvjetima rada, socijalno pravednijem društvu i boljim ekonomskim rezultatima, što sve zajedno pridonosi višoj kvaliteti života i zadovoljstvu ljudi, naglašava se u priopćenju.

Podaci Sveučilišta u Amsterdamu pokazuju da je najveći pad pokrivenosti radnika kolektivnim ugovorima u Rumunjskoj (sa 100 posto na 23 posto) i u Bugarskoj (s 56 posto na 23 posto). U Hrvatskoj je pokrivenost pala sa 64 posto na 45 posto, odnosno 120.000 radnika manje uživa u pravima iz kolektivnih ugovora.Podaci također pokazuju i pad pokrivenosti radnika u devet od 15 država za koje postoje podaci, uključujući Grčku (-1,2 milijuna), Njemačku (-884,000) i Mađarsku (-439,000). Ogromne su razlike u pokrivenosti radnika kolektivnim ugovorima među državama članicama Europske unije, od samo sedam posto u Litvi do 98 posto u Austriji.

ETUC pozitivnim ocjenjuje da je Europska komisija prepoznala kolektivno pregovaranje ključnim za pravednu ekonomiju i napominje da sada treba promicati kolektivno pregovaranje, posebno ondje gdje je razina pokrivenosti radnika ugovorima niska.