Dnevne novosti

Fond: Radnicima Plobesta izloženima azbestu isplata obeštećenja

17.02.2020 07:20 ZAGREB, 14. veljače 2020. (Hina) - Radnici koji su u razdoblju od 8. listopada 1991. do 21. listopada 2002. radili u trgovačkom društvu Plobest d.d. i najmanje pet godina bili izloženi azbestu imaju pravo na obeštećenje koje će im se isplaćivati preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, priopćio je u petak Fond.

Fond je na svojim mrežnim stranicama objavio obrazac zahtjeva koji moraju ispuniti radnici koji imaju pravo na obeštećenje i popis dokumentacije koja se prilaže u svrhu dokazivanja pravnog statusa. Radnici trebaju dostaviti kopiju radne knjižice ili elektronički zapis o radno-pravnom statusu, kopiju osobne iskaznice, te naziv banke i broj bankovnog računa (IBAN) na koji će im se uplaćivati naknada, navodi Fond.

Nasljednici koji sukladno Zakonu o obeštećenju radnika trgovačkog društva Plobest imaju pravo na propisanu naknadu, Fondu trebaju uz popunjeni obrazac zahtjeva priložiti kopiju radne knjižice svog prednika (prethodni nositelj prava) ili elektronički zapis o njegovom radno-pravnom statusu, kopiju pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju, kopiju osobne iskaznice nasljednika ili putovnice te naziv banke i broj svog IBAN-a radi isplate naknade.

Fond će u roku 30 dana od dana zaprimanja zahtjeva donijeti rješenje o pravu na novčanu naknadu za obeštećenje radnika. Tim radnicima, kao i njihovim nasljednicima će se obročno, kroz tri godine, isplaćivati novčana naknada u ukupnom iznosu od 219.000 kuna.