Dnevne novosti

Švicarska poziva građane da kažu "ne" prekidu sporazuma o slobodi kretanja s EU

12.02.2020 07:05 ZUERICH, 11. veljače 2020. (Hina/Reuters) - Švicarska vlada u utorak je pozvala birače da na referendumu u svibnju odbace prijedlog desničarske Narodne stranke o prekidu sporazuma s Europskom unijom o slobodnom kretanju ljudi. 
Ako se Švicarci 17. svibnja odluče za odbacivanje tog sporazuma, što je prozvano švicarskim "trenutkom brexita", država bi mogla izgubiti privilegirani pristup jedinstvenom europskom tržištu, iznimno važnim za svoje gospodarstvo. 

Švicarska, koja nije članica EU-a, mogla bi zbog toga biti izbačena i iz šengenskog sustava i Dublinskog sporazuma o azilu, rekla je ministrica pravosuđa Karin Keller-Sutter na tiskovnoj konferenciji u Bernu. "Doista bi došli do točke gdje bi trebali potpuno iz početka graditi svoje veze s EU-om", dodala je. Prekid bilateralnih veza stavio bi Švicarsku u puno gori položaj nego Britance nakon brexita jer EU ne bi imala dužnost pregovarati o novim odnosima, upozorila je švicarska ministrica pravosuđa. 

Podaci iz 2018. pokazuju kako u EU odlazi 52 posto švicarskog izvoza, a iz tog saveza u Švicarsku stiže 70 posto uvoza. Osim Lihtenštajna, Švicarska je u potpunosti okružena članicama EU-a. Prijedlog referenduma odraz je protivljenja švicarskih građana priljevu stranih državljana koji čine već četvrtinu švicarskog stanovništva. Euroskeptična Narodna stranka je najveća u parlamentu i ima dvoje od sedmero članova Federalnog vijeća, odnosno švicarske vlade. 

Švicarski sustav izravne demokracije daje glasačima pravo da na referendumima donose konačne odluke o važnijim pitanjima.