Dnevne novosti

EU će biti strog u vezi s pristupom UK-a jedinstvenom tržištu

08.01.2020 07:00 PARIZ, 8. siječnja 2020. (Hina/AFP) - Europska unija će biti "nepopustljiva" prema Ujedinjenom Kraljevstvu koje će morati "poštovati sve (njezine) propise želi li ući na jedinstveno europsko tržište", rekao je europski povjerenik za unutarnje tržište i za digitalno gospodarstvo Thierry Breton u razgovoru za Les Echos.
"Nismo htjeli Brexit, ali poštujemo odluku britanskog naroda", rekao je Breton u razgovoru objavljenom u utorak navečer na mrežnoj stranici tog gospodarskog dnevnika."Što se nas tiče, bit ćemo nepopustljivi: da bi ušli na jedinstveno europsko tržište Britanci će morati poštovati sve naše propise, a napose ekološke, socijalne i sanitarne te provoditi kontrolu državnih potpora", rekao je europski povjerenik.

Zbog izostanka dogovora u devetomjesečnom roku što ga je odredio britanski premijer Boris Johnson, "na Veliku Britaniju će se primjenjivati temeljni propisi WTO-a", što je "veoma nepovoljno za nju jer oko 45 posto trgovine ostvaruje s EU-om", podsjetio je Breton.Europski povjerenik je usto ocijenio da će "idućih pet godina biti kritične" kada je riječ o digitalnim podatcima.Rekao je da je odgovoran za "primjenu propisa koji će Europi omogućiti digitalni razvoj i napredak".

"Europa mora utvrditi svoja vlastita mjerila za korištenje i čuvanje budućih golemih nalazišta podataka", dodao je.Breton je istaknuo da Europa ima "potrebna znanja i golem potencijal" i posjeduje "55 posto patenata u vezi s 5G".Sjedinjene Države i Kina su "u prednosti" kada je riječ o sadašnjoj generaciji usluga baziranih na osobnim podatcima, istaknuo je Thierry Breton.

"Posvetimo pozornost novoj koja dolazi, a to je B2B (business to business ili posao usmjeren poslovanju) i učinimo to vodeći se jasnim načelom: Europljani moraju biti vlasnici svojih podataka i oni se moraju obrađivati u Europi, u skladu s našim propisima i vrijednostima", zaključio je.