Dnevne novosti

Za projekte Hrvata izvan Hrvatske i siromašne pojedince 1,4 milijuna kuna

02.01.2020 07:05 ZAGREB, 31. prosinca 2019. (Hina) - Ukupno 1,4 milijuna kuna izdvojila je u ovoj godini hrvatska država za 79 projekata od interesa za Hrvate izvan Hrvatske te za jednokratnu novčanu pomoć za 12 socijalno ugroženih pojedinaca.

Formalnu odluku o dodjeli tih sredstava donio je glavni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas, temeljem javnog natječaja na koji su stigle čak 504 prijave. Projekte, koji su dobili potporu hrvatske države, prijavile su udruge i pojedinci iz 14 država, a dobili su od 3.000 do 50 tisuća kuna koliko je dobio samo jedan projekt - Osnaživanje kadrovskih resursa hrvatske zajednice u Srbiji iza kojega stoji Hrvatsko nacionalno vijeće iz Subotice.

Pet projekata dobilo je po 35 tisuća kuna, to su: 2. Međunarodna konferencija Dijaspora i Domovina, manifestacija Državni dan Hrvata u organizaciji Hrvatske državne samouprave u Budimpešti, projekt terenske nastave u Vukovaru Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, projekt SIDRO – podrška Strancima u Integraciji u hrvatsko Društvo, Isusovačke službe za izbjeglice te Umjetnost hrvatskog lutkarstva: Javne predstave za promociju hrvatske kulturne baštine za američku i hrvatsko-američku  publiku, projekt Rider Universityja iz New Jerseya.

Potpore i projektima iz Makedonije, Kosova, Slovenije

Po 30 tisuća kuna država je poduprla četiri projekta: fotomonografiju "Vareš i vareški kraj kroz stoljeća", Drugu večer hrvatskih povratnika, nabavku automobila za potrebe Hrvatskog odbojkaškog kluba Domaljevac iz istoimenog mjesta u BiH te Hrvatski advent u Chicagu i Washingtonu, projekt udruge Balatura iz Opuzena. Iako je najviše 'nagrađenih' projekata iz BiH i Srbije, nisu zaboravljene ni potrebe hrvatskih udruga iz Makedonije, pa je tako projekt Hrvatski forum Makedonsko-hrvatskog društva iz Tetova dobio potporu od 15 tisuća kuna, a projekt Hrvatska kultura i tradicija u nama skopskog Ogranka Zajednice Hrvata u Makedoniji 7.000 kuna. Isti iznos dodijeljen je Narodnoj kuhinji Letnica na Kosovu.

Projekt Hrvati se druže kroz plesanje, pjesme i glazbu Hrvatskog kluba iz Punta Arenasa Čile dobio je 20 tisuća kuna potpore, dok je 24 tisuće kuna namijenjeno opremanju Hrvatskog doma u Lendavi, projektu Hrvatskog kulturnog društva Pomurje iz Slovenije.

Socijalno ugroženim pojedincima, od kojih je 10 iz BiH, a po jedan iz Srbije i Venezuele, hrvatska je država dala jednokratnu novčanu pomoć u rasponu od 3.000 do 8.000 kuna. U odluci o dodjeli pomoći ne precizira se kad će stići do korisnika i navodi se da će biti isplaćena prema mogućnostima izvršenja državnog proračuna.