Dnevne novosti

Poljsko pravosuđe poništilo spornu suspenziju jednog suca

24.12.2019 07:05 VARŠAVA, 23. prosinca 2019. (Hina/AFP), Disciplinsko vijeće poljskog Vrhovnog suda poništilo je u ponedjeljak suspenziju jednog suca koji je de facto doveo u pitanje problem nekih pravosudnih reformi koje su proveli konzervativci na vlasti i koje zabrinjavaju Bruxelles.
Sudac Pawel Juszczyszyn kažnjen je početkom prosinca jer je tijekom žalbenog procesa izrazio sumnje u nepristranost jednog prvostupanjskog suca.Tog suca imenovalo je novo Nacionalno vijeće za pravosuđe (KRS), koje je rezultat reformi u tijeku i za koje Vrhovni sud drži da nije jamčilo neovisnost od političke vlasti. Suspenzija suca izazvala je prosvjede i pozive na osnivanje neovisnih sudova.

Poljska je pokrenula veliku reformu svog pravosudnog sustava koju Bruxelles doživljava kao pokušaj da konzervativni nacionalisti na vlasti iz stranke Pravo i pravda (PiS) upokore suce. Poljska je u petak izglasala zakon kojim omogućuje sankcioniranje sudaca koji se protive pravosudnim reformama, a predsjednica Vrhovnog suda Malgorzata Gelsdorf nazvala je taj tekst "zakonom brnjicom".

Taj zakon usporedila je sa zakonom koji je komunistički režim generala Jaruzelskog ilegalno uveo 1981. kako bi nametnuo izvanredno stanje i političkoj vlasti potčinio sve ustanove, posebice sudove.

Poljski predsjednik Andrzej Duda reagirao je na to u nedjelju i pridodao te optužbe "rijeci laži" pa naglasio da se "srami" imenovanja Gelsdord na dužnost predsjednice Vrhovnog suda.Odluku o suspenziji suca Pawela Juszczyszyna donijelo je disciplinsko vijeće Vrhovnog suda, čije članove je postavilo novo sporno Vijeće za pravosuđe.

Osporavajući njegovu nadležnost, ni sudac Juszczyszyn ni njegovi predstavnici nisu došli na to saslušanje.