Dnevne novosti

Pučka pravobraniteljica: Vladino mišljenje o stanju ljudskih prava - nikada kraće i s manje odgovora na preporuke

23.12.2019 07:20 ZAGREB, 21. prosinca 2019. (Hina), Pučka pravobraniteljica Lora Vidović rekla je u subotu da Vladino mišljenje o izvješću pučke pravobraniteljice o stanju ljudskih prava nikada nije bilo kraće i s manje odgovora na preporuke iz izvješća.
Od 209 preporuka iz izvješća, u mišljenju Vlade nismo vidjeli stav o gotovo polovici njih, a samo 26 posto preporuka prihvaćeno je u cijelosti ili djelomično, što ipak donekle veseli, izvijestila je Lora Vidović u subotu u emisiji "Intervju tjedna" na Prvom programu Hrvatskog radija.

Nije poanta reći Vladi što želi čuti

Mišljenje je došlo puno kasnije nego i jedne od ranijih godina, nismo uspjeli provjeriti drugi ciklus razmatranja tih preporuka tako za sada se čini da je implementacija onih o kojima imamo informacije mala, rekla je Vidović na mišljenje koja je dano početkom studenoga, sedam mjeseci nakon predaje izviješća.

Istaknula je da se preporuke temelje na primjedbama građana, te da poanta izvješća nije da kaže Vladi ono što ona želi čuti, ili da se u svemu s Vladom složi, nego da nadzire i analizira stanje ljudskih prava i daje konkretne preporuke kako ga poboljšati.

"Suština ljudskih prava je kako živjeti kvalitetnije. Jako je loše biti u stanju defanzivnosti i da se na izviješće gleda kao na napad ili kritiku, jer je i Uredu i Vladi zajednički cilj da stanje ljudskih prava u Hrvatskoj bude bolje", rekla je Vidovič.

Dodala je da za svaki prigovor u izvješću postoji ljudskopravaški  temelj, a da odabir teme proizlazi iz nezavisnog položaja Ureda.

Pokazatelji zdravstvene zaštite sve su lošiji, veće siromaštvo starijih Hrvatska većim dijelom ima slične probleme kao zemlje EU, ali u nekim dijelovima je stanje u Hrvatskoj ispod prosjeka, posebno kad je u pitanju percepcija pravosuđa gdje je stanje najlošije u EU.

Pokazatelji zdravstvene zaštite sve su lošiji, kao i siromaštvo starijih osoba koje u Hrvatskoj iznosi 28 posto, a u EU 15 posto. Upozorila je nepovoljne podatke o govoru mržnje, odnosu prema migrantima, rastuću nejednakost građana.

Veliki problemi su siromaštvo, socijalna isključenost posebno ranjivih skupina poput samaca, ljudi s niskim mirovinama blizu granice siromaštva i stanje starijih pripadnika srpske nacionalne manjine u ruralnim dijelovima Hrvatske.

Kad je riječ o migrantima, izvijestila je da odgovor nadležnih institucija brzo stigne, ali da je sadržajno površan i ne uzima u obzir drugu stanu nego samo mišljenje policijskog službenika te je podsjetila da se istraživanjima bavi DORH.

U izvješću pučke pravobraniteljice za 2018., podnesenom u ožujku ove godine na temelju 5.082 predmeta prikupljenih od više stotina dionika, među kojima su tijela javne vlasti, organizacije civilnog društva, sindikati, poslodavci, sveučilišta, crkve, vjerske organizacije i mnoge druge, pored analize i ocjene stanja zaštite prava i sloboda u Republici Hrvatskoj, dano je i 209 preporuka za otklanjanje sustavnih nedostataka i nepravilnosti.