Dnevne novosti

Uzvik "Za dom spremni" ne predstavlja nezakonito ponašanje?

13.12.2019 07:25 ZAGREB, 12. prosinca 2019. (Hina) - Visoki prekršajni sud odlučivao je o slučaju Marka Perkovića Thompsona i njegovo vijeće je presudilo da uzvik "Za dom spremni" na početku pjesme "Bojna Čavoglave", ne predstavlja nezakonito ponašanje, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

Iako je taj sud donio već pet pravomoćnih presuda u kojima je presudio da taj uzvik predstavlja nezakonito ponašanje, u Thompsonovu slučaju vijeće je presudilo - da zakon nije prekršen. Ta presuda, međutim, još nije odaslana sa suda i još nije nije konačna jer je zaustavljena u evidenciji sudske prakse - posebnom sudskom odjelu koji analizira svaku novodonesenu presudu i utvrđuje je li ona sukladna prethodnim presudama ali i presudama Europskog suda za ljudska prava i Suda EU-a čija su stajališta za hrvatske sudove također obvezujuća. Kao najviši sud  u prekršajnoj grani sudovanja, Visoki prekršajni sud nadležan je i za ujednačavanje sudske prakse u Hrvatskoj. 

Dnevni list piše da je neslužbene informacije koje je dobio od izvora bliskih sudu, pokušao provjeriti i službeno. Glasnogovornica Visokog prekršajnog suda Gordana Korotaj, međutim, na pitanje o tome u kojoj je fazi predmet Marka Perkovića Thompsona i je li točno da ga je tročlano vijeće toga suda oslobodilo, odgovorila: "Presuda u slučaju Marka Perkovića nije odaslana sa suda i sve dok se to ne dogodi ne mogu vam davati nikakve informacije o tom predmetu".

U slučajevima kad  Odjel evidencije sudske prakse zbog neusklađenosti s ranijim presudama zaustavi novodonesenu presudu, saziva se opća sjednica sudskog odjela u čiju nadležnost pripada i sporna presuda. U ovom slučaju to je odjel za prekršaje javnog reda i mira Visokog prekršajnog suda, a mogući s različiti raspleti. Taj odjel koji ima ukupno devet sudaca raspravit će o spornoj presudi i o njezinoj utemeljenosti zauzeti stajalište. Ako većina sudaca zauzme stajalište da je tročlano sudsko vijeće u slučaju Thompson pogriješilo i donijelo presudu suprotnu dosadašnjoj praksi Visokog prekršajnog suda o pozdravu "Za dom spremni" predmet će se vratiti istom vijeću na ponovno odlučivanje. 

Ako se, međutim, na sjednici sudskog  odjela za javni red i mir većina sudaca složi da je s donesenom oslobađajućom presudom za Thompsona sve u redu, ona postaje pravomoćna i odašilje se strankama. U svakom slučaju o Thompsonovu će se predmetu na Visokom prekršajnom sudu još neko vrijeme vijećati, piše Jutarnji list u četvrtak.