Dnevne novosti

Edukacija pravosudnih djelatnika za borbu protiv kibernetičkog kriminala

11.12.2019 07:20 ZAGREB, 10. prosinca 2019. (Hina) - Pravosudna akademija u utorak je predstavila projekt edukacije 140 pravosudnih djelatnika u borbi protiv kibernetičkog kriminala, prvi ugovoreni projekt namijenjen pravosuđu koji će se financirati iz Europskog socijalnog fonda ukupne vrijednosti nešto većoj od 2,2 milijuna kuna.

Ravnateljica Pravosudne akademije Andrea Posavec Franić naglasila je kako su ciljevi projekta ''Unaprjeđenje programa edukacija u borbi protiv kibernetičkog kriminala'' poboljšanje upravljanja i kompetencija pravosudnih dužnosnika, savjetnika i službenika, te izrada digitalna baza hrvatske sudske prakse o kibernetičkom kriminalu. ''Kibernetički kriminal je jedan od suvremenih fenomena koji ne poznaje granice, a njegovo suzbijanje iziskuje snažnu suradnju na nacionalnoj i međunarodnoj razini'', kazala je Posavec Franić. Napomenula je da je predviđeno trajanje projekta 24 mjeseca te da se s 85 posto financira iz EU socijalnog fonda, a ostatak iz državnog proračuna.

Nema kaznenog djela koje se ne može učiniti u virtualnoj stvarnosti 

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelinić ocijenio je kako danas gotovo nema kaznenog djela koje se ne može učiniti u virtualnoj stvarnosti, pri čemu tragovi i dokazi počinjenja kaznenih djela u kibernetičkom kriminalu nisu onakvi na kakve smo navikli. ''Teže ih je otkriti, a dodatni je problem prezentacija pronađenih dokaza na sudu. U pribavljanju dokaza potrebna je suradnja između javnopravnih tijela, sudova i odvjetništava s privatnim sektorom", kazao je Jelinić i izrazio uvjerenje da će novi projekt edukacije značajno pomoći u borbi hrvatskog pravosuđa protiv kibernetičkog kriminala. 

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa kazao je kako je najviše ljudi koji se bave kibernetičkim kriminalom u zemljama bivšeg istočnog bloka, a razlog tome vidi u jako razvijenoj tehničkoj edukaciji tijekom školovanja. Pomoć EU dolazi u posljednji trenutak ''Kibernetički kriminal je vrlo ozbiljan problem i zato ova edukacija kroz pomoć EU dolazi u posljednji trenutak'', istaknuo je Sessa.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović govorio je o sve opasnijim obilježjima kibernetičkog kriminala, a pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Džapo govorio je o potrebi što kvalitetnijeg i transparentnijeg provođenja projekta budući da se financira i novcem EU.