Dnevne novosti

Von der Leyen poziva na jedinstvo Europske i Afričke unije

09.12.2019 07:00 ADDIS ABEBA, 7. prosinca 2019. (Hina/dpa) – Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u subotu je pozvala na veću sigurnost i manje nereguliranih migracija, tijekom posjete etiopskoj prijestolnici, ujedno i sjedištu Afričke unije s kojom čelnica EU-a želi veće jedinstvo.
„Samo će jedinstvo učiniti naše kontinente snažnijima u svijetu koji se mijenja. Afrička unija je partner na kojeg računam“, rekla je von der Leyen tijekom svog prvog službenog posjeta izvan Europe. Istaknula je da neće predstaviti neke „veličanstvene planove za Afriku“ nego da je u Etiopiji „kako bi slušala“ o tome što se na tom kontinentu događa i koji su mu politički i ekonomski prioriteti. 

Njemica je svoj posjet započela susretom s predsjednikom komisije Afričke unije Moussom Fakijem i drugim povjerenicima. Susrest će se i s etiopskim premijerom Abijom Ahmedom, nedavnim dobitnikom Nobelove nagrade za mir, kao i predsjednicom Sahle-Work Zewde. Stratešku suradnju s Afrikom Von der Leyen je navela kao jedan od glavnih vanjskopolitičkih ciljeva opisujući kontinent kao “bliskog susjeda i najprirodnijeg partnera".

Njezina komisija će morati surađivati s Afrikom kako bi se ostvario jedan od glavnih ciljeva - upravljanje migracijama što je pitanje koje dijeli članice Europske unije. Veliki dio ilegalnih migranata u EU stiže iz supsaharske Afrike i jedna od strategija nove komisije je poboljšati perspektive za ljude u tim zemljama ulaganjima, a drugi je ojačati granice EU-a i pograničnu agenciju Frontex.

Afrička unija savez je koji jačanjem svoje integracije sve više sliči na Europsku uniju. Nasljednik je Organizacije za afričko jedinstvo (OAU), osnovane 1963. godine. Organizacija 2002. prerasta u Afričku uniju, danas okuplja sve afričke države i zagovara "integriranu, bogatu i mirnu Afriku koju vode njezini građani, kao dinamičnu snagu u svjetskoj areni", stoji na njezinim stranicama. Savez snažno potiče uvođenje zajedničke afričke valute, afra, a napušta i politiku neuplitanja u unutarnja pitanja svojih članica, što je bila osnova OAU-a.

AU se u Africi ipak smatra organizacijom ograničene moći, posebice jer većina sredstava u njezin proračun stiže od donatora poput Europske unije i Ujedinjenih naroda, zbog čega je percipirana ovisnom o vanjskim silama.