Dnevne novosti

Vodeći europski investitori pozivaju EU da klimatsku neutralnost propiše zakonom

09.12.2019 07:10 BRUXELLES, 6. prosinca 2019. (Hina/Reuters) - Europski investitori, vrijednost čije imovine premašuje 6.000 milijardi eura, pozivaju vlade Europske unije da ubrzaju postupak usvajanja zakona o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine.

U pismu Bruxellesu 44 kompanije, uključujući Allianz, Handelsbanken, Aberdeen Investment i Aegon NV, poručuje da bi takav zakon učvrstio investitore u donošenju dugoročnih odluka o financiranju ekološki odgovornih projekata.Navodeći „katastrofalne” posljedice ignoriranja problema, skupina navodi da bi nekontrolirane klimatske promjene mogle koštati svjetsko gospodarstvo 23.000 milijardi dolara.

„Suprotno tome, odlučnije mjere suzbijanja klimatskih promjena mogle bi do 2030. povećati vrijednost svjetskog gospodarstva za 26.000 milijardi dolara”, stoji u pismu objavljenom u petak.Istup kompanija odražava pojačanu usmjerenost ulagača na klimatske promjene koje smatraju rizikom ali i prilikom. Većina zemalja EU-a obvezala se na klimatsku neutralnost do 2050. godine, podsjeća Reuters, izdvajajući među 'lošim učenicima' Poljsku, Češku i Mađarsku. Europski zakon odredio bi svima cilj i rok, pojašnjava agencija.

Nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen proglasila je borbu protiv klimatskih promjena jednim od svojih prioriteta.Predstavila je „Plan ulaganja u održivu Europu” koji bi podržao ulaganje 1.000 milijardi eura u sljedećem desetljeću. Najavila je također da će uključiti klimatsku neutralnost do 2050. godine u "prvi europski zakon o klimi".Najavljeni cilj zahtijevat će gotovo potpuno izbacivanje iz upotrebe fosilnih goriva, dodaje Reuters.