Dnevne novosti

Ugovorena izrada dokumentacije za obnovu Županijske palače u Osijeku

04.12.2019 07:05 Osijek, 3. prosinca 2019. (Hina)obnovu zgrade Županijske palače u Osijeku, vrijedan 250 tisuća kuna, u utorak su potpisali osječko-baranjski dožupan Goran Ivanović i vlasnik zagrebačke tvrtke "Code Architect" Jadranko Hrvačević. 
Riječ je o jednoj od najvrjednijih kasnoklasicističkih zgrada u Slavoniji, izgrađenoj 1836. godine kao palača tadašnje Virovitičke županije, a od osnivanja Osječko-baranjske županije u njoj djeluje dio županijskih službi. U siječnju ove godine Ministarstvo državne imovine je vlasništvo nad zgradom prepustilo županiji, čime je stvoren formalni preduvjet za njenu obnovu. Pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i EU fondove Nataša Tramišak kazala je kako je, uz izradu projektne dokumentacije, pokrenuta i izrada konzervatorskih elaborata za obnovu ove zgrade koja je zaštićeno kulturno dobro. 

"Po izradi potrebne dokumentacije dobit ćemo i troškovnike, pa ćemo znati iznose za kompletnu obnovu i taj projekt planiramo prijaviti na europske fondove za razdoblje 2021. do 2027. godine. Izrada projektne dokumentacije već je prijavljena na javni poziv Ministarstva kulture, te očekujemo da obnova bude uvrštena u sve planove obnove kulturne baštine na nacionalnoj razini", kazala je Tramišak. Ugovorom je obuhvaćena izrada snimke postojećeg stanja, konzervatorskog elaborata i projekta obnove pročelja te idejnog rješenja i glavnog projekta uređenja unutrašnjosti zgrade. 

Dožupan Ivanović rekao je kako je ovo nastavak priče o uređenju povijesnih zgrada u Osijeku, a s obzirom da uskoro kreće i obnova zgrade osječkog Hrvatskog narodnog kazališta, ističe kako će se bitno promijeniti vizura centra Osijeka, što će biti atraktivno za turiste koji posjećuju grad. Dodao je da će i nakon obnove Županijske palače u zgradi ostati djelovati županijski uredi.