Dnevne novosti

Vlada nudi sindikatima javnih službi isto što i državnim službama

22.11.2019 07:20 ZAGREB, 21. studenoga 2019. (Hina) - Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u četvrtak nakon pregovora sa sindikatima javnih službi da im Vlada nudi isto što i državnim službama, a čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić poručio je kako je to većini sindikata u javnim službama neprihvatljivo.
Aladrović je nakon završetka pregovora rekao novinarima da je Vlada javnim službenicima ponudila isto ono što su danas već prihvatili sindikati državnih službenika, pa se sada o ponudi o osnovici za iduću godinu i jednokratnim materijalnim pravima trebaju očitovati tijela sindikata.

Vlada se ne slaže sa sindikalnom analizom zaostajanja plaća

"Dogovorili smo da sindikati javnih službi daju svojim tijelima na očitovanje prihvaćaju li takvu ponudu ili ne", kazao je Aladrović. Razgovaralo se i o analizi sustava plaća i zaostajanju plaća u javnim službama za plaćama u gospodarstvu, koju su pripremili sindikalni predstavnici, no Aladrović kaže da se Vlada ne slaže s tom analizom. "Imali smo priliku vidjeti neku analizu s kojom se ne slažemo iz metodoloških razloga, ali dogovorili smo se da za sljedeći sastanak prezentiramo i viđenje Vlade o zaostajanju plaća. Razgovarali smo i o redizajnu sustava plaća i tu su pozitivno iznenadile reakcije sindikata, koji isto tako žele sve staviti na stol i to će biti dio razgovora u budućnosti", rekao je Aladrović.

Bez razgovora o štrajku prosvjetaraOd 11 sindikata javnih službi današnjim pregovorima nisu se odazvali Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, a Aladrović kaže kako na sastanku nije bilo govora o štrajku prosvjetara. "To se kao tema nametnulo u nekim dijelovima rasprave, međutim razgovarali smo o 2020. godini, o osnovici i jednokratnim materijalnim pravima". "Uz osnovicu, definirali smo i božićnicu i regres, te dar za djecu podigli za 20 posto. Mislim da smo napravili puno toga da ova ponuda bude prihvatljiva. Siguran sam da će sindikati shvatiti da je ponuda fer, da je povećanje realno i ono na koje se možemo fiskalno obvezati", izjavio je Aladrović.Idućeg tjedna očekuje nas možda i zadnja runda pregovora na kojoj ćemo, nadam se, definirati stavove i postići dogovor, poručio je Aladrović.

Upitan treba li ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak dati ostavku odgovorio je: "Ne bih se u to upuštao treba li netko od kolega ponuditi ostavku ili ne, nije na meni da prosuđujem. Svatko od nas treba raditi svoj posao".

Ribić: Sastanak bio jako buran i konfliktan

Čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ustvrdio je kako je sastanak bio jako buran i konfliktan."Mi smo na sastanak donijeli mini-analizu na koju je ministar financija reagirao vrlo nervozno, iracionalno i neobjektivno. Morali smo smirivati reakcije, polako i strpljivo argumentirati da je to što smo napravili ispravno i sugerirati da oni naprave svoju analizu, da se vidi koliko plaće zaostaju s obzirom na 2009. godinu prema ostalim dijelovima društva i privredi", kaže Ribić.

Iako je dogovor s prethodnog sastanka bio da će Vlada predstaviti svoju analizu o zaostajanju plaća u javim službama, to se nije dogodilo."Oni nisu došli ni sa čime. Dobili smo pregršt negacija i prigovora, koji samo pokazuju da su nekompetentni, i volju da se problem ne riješi", ustvrdio je Ribić.

Kada bi ponuda Vlade bila prihvatljiva

Ponuda Vlade bila je ista kao i sindikatima državnih službi. "Većina naših sindikata odgovorila je da im je to neprihvatljivo ako nema izjave o tome zaostaju li i koliko plaće u javnim službama za drugim plaćama", ustvrdio je Ribić.

Na pitanje bi li im ta ponuda bila prihvatljiva ako bi od Vlade dobili napismeno koliko zaostaju plaće u javnim službama, Ribić je odgovorio potvrdno dodavši kako bi onda takva ponuda bila temelj za daljnje pregovore u sljedećim godinama. Ribić je naglasio kako o štrajku zaposlenih u obrazovanju nisu razgovarali."Mi nismo htjeli razgovarati o štrajku ali, nažalost, Vlada i ministar financija stalno su vraćali temu na štrajk, ogorčeni su što ljudi štrajkaju. Da su djeca izvan škole slušali smo bar pet puta na sastanku. Promašena adresa, mi nismo adresa u tom kontekstu", naglasio je Ribić.